Čína kontroluje poradenské firmy kvůli obavám z krádeže státních tajemství

Události: Čína kontroluje poradenské firmy kvůli obavám z krádeže státních tajemství (zdroj: ČT24)

Čína v rámci protišpionážní kampaně cílí na poradenské firmy, které poskytují informace o trhu zahraničním klientům. Podle státních médií se snaží zastavit krádeže státních tajemství. Aktivita bezpečnostních služeb nepomáhá čínské ekonomice, která se po pauze vynucené covidem snaží přilákat zahraniční investory. Ti v Číně narážejí na nedostatek informací a transparentnosti.

Čínská tajná služba uskutečnila razii v poradenské firmě Capvision a v kancelářích jejích klientů v několika městech. „V posledních letech se některé západní země ve snaze realizovat strategii potlačování Číny stále více pouštějí do krádeží zpravodajských informací,“ informovala v této souvislosti státní televize CCTV.

Společnost Capvision propojuje finanční instituce, poradenské firmy a globální společnosti s čínskými odborníky z různých odvětví – od zdravotnictví po technologie. Klientům nabízí informace o čínském trhu. Jak firma porušila zákon, přitom úřady neuvádějí.

Mluví se o národně bezpečnostních zájmech a krádeži státního tajemství. „Orgány státní bezpečnosti veřejně zkontrolovaly příslušné společnosti. V souladu se zákonem se jedná o běžný akt prosazování práva, který má podpořit zdravý rozvoj příslušného odvětví a ochránit národní zájmy,“ tvrdí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Citlivý je i sběr dat

Čína viní Západ, že se kvůli soutěžení zmocňuje informací o hospodářství, financích a vojenském průmyslu. Analýzy think-tanků vycházející z veřejných údajů ji znepokojují natolik, že zpřísňuje protišpionážní zákon.

Tajné služby dostávají větší pravomoci, avšak zákon neříká jasně, které informace jsou státním tajemstvím. I běžná činnost – třeba sběr informací o trhu – se tak může stát zločinem. Některé společnosti kvůli tomu přestávají dávat statistické údaje zahraničním klientům.

Poskytovatelé dat už přes rok omezují přístup k akademickým pracím, zprávám o transakcích na trhu s dluhopisy, soudním rozsudkům a oficiálním životopisům politiků.