Chorvatsko letos podruhé zasáhlo zemětřesení o síle větší než pět stupňů

Zemětřesení o síle 5,1 stupně zasáhlo v pondělí ráno oblast města Sisaku ve střední části Chorvatska. Způsobilo materiální škody, jejichž rozsah ještě není znám. Zda si vyžádalo i oběti na životech, není zatím jasné. Sisak se nachází zhruba šedesát kilometrů od hlavního města Záhřebu.

O zemětřesení přesahujícím pět stupňů Richterovy škály informoval na svém webu deník Večernji list. Síla zemětřesení odpovídá střední intenzitě na škále. Na světě je jich ročně zaznamenáno kolem osmi stovek. 

Podle definice zemětřesení této síly může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení pak dobře postaveným budovám. V Sisaku a okolí se na řadě míst vysypala skla z oken a ve zdech domů se objevily pukliny. Popadala omítka a někde spadly komíny. Některé poškozené byty podle odborníků už zřejmě nebude možné obývat. Úřadům ale zatím nebyl hlášen žádný zraněný člověk.

Lidé v postižené oblasti v Chorvatsku vybíhali v panice z domů, záchvěvy však vystrašily i obyvatele v dalších městech, včetně hlavního města Záhřebu. Podle evropského seizmologického centra EMSC zemětřesení dosáhlo 5,1 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo 12 kilometrů severozápadně od Sisaku a ohnisko v hloubce pěti kilometrů. Chorvatští seizmologové uvedli, že první, nejsilnější úder zaznamenali v 6:28. Po něm následovaly v 7:49 a 7:51 dva další záchvěvy o síle 4,7 a 4,1 stupně.

Silné zemětřesení, které 22. března zasáhlo hlavní město Záhřeb, způsobilo rozsáhlé materiální škody. Ministr výstavby a územního plánování Predrag Štromar jejich výši odhadl na 42 miliard kun (146 miliard korun). O život přišla jedna dívka a více než dvě desítky lidí utrpěly zranění.