Ceny německých nemovitostí padají, jejich nedostatku navzdory

Události: Ceny nemovitostí v Německu (zdroj: ČT24)

Ceny bytů a domů v Německu klesají, ve srovnání s loňským rokem téměř o deset procent. Jde o největší propad ve spolkové republice od roku 2000. Přestože vlastní bydlení zlevňuje, kupců zatím nepřibývá, hlavně kvůli drahým hypotékám a inflaci.

Byty v Německu jsou dlouhodobě nedostatkovým zbožím. Podle odhadů jich v celé spolkové republice chybí kolem sedmi set tisíc. Vláda kancléře Olafa Scholze slíbila stavět ve velkém. „Naším cílem je čtyři sta tisíc nových bytů, z toho sto tisíc dotovaných a dostupných. Tohoto cíle se nadále držíme,“ ujišťoval Scholz loni v říjnu.

Jenže se nestaví. Ani to, co se postavit mělo. Největší německý pronajímatel bytů – firma Vonovia – letos v létě oznámila, že kvůli stále rostoucím stavebním nákladům zastavuje projekt na výstavbu šedesáti tisíc nových bytů.

Zájem o byty je, kupců se ale najde málo

Nedostatek bytů na trhu ale neznamená, že jejich hodnota roste. Přestože poptávka je stále vysoká, kupců je málo. „Potíže se sháněním cenově dostupného bytu již zasáhly i střední třídu. Proto si myslím, že je jen velmi málo těch, kteří nemají problém zaplatit jakoukoli částku, kterou si prodávající řeknou,“ vysvětluje Beatrix Zureková ze Sdružení nájemců v Mnichově.

Koupit si vlastní nemovitost je složitější i proto, že se podmínky hypoték zásadně změnily. „Klienti musí bance doložit vlastní kapitál. A dvacet, třicet, čtyřicet tisíc eur, to nenašetřím za den. Propad cen nemovitostí je prostě důsledkem toho, že lidé, kteří si teď chtějí koupit nemovitost, musí samozřejmě déle čekat, než budou mít dostatečné prostředky,“ říká berlínský realitní makléř Kai Massoumi.

S propadem cen jeho realitní kancelář počítala. Že bude tak velký, ji ale překvapilo. „Nastoupila paralýza a šok. Od té doby jdou ceny v Německu dolů, v některých případech až masivně,“ dodává Massoumi.

Spolková vláda nadále chce, aby se stavělo více a také levněji. Proto zvažuje, že developerům a ostatním stavitelům rozvolní předpisy, které výstavbu příliš prodražují.