CeBit 2010 představí novinky v IT, zájem vystavovatelů ale klesá

Hannover - Tradiční procházkou po expozicích dnes otevřela německá kancléřka Angela Merkelová 25. ročník mezinárodního veletrhu CeBit. Navzdory klesajícímu počtu vystavovatelů i návštěvníků jsou jeho pořadatelé přesvědčeni, že si stále zaslouží nálepku nejdůležitější a největší přehlídky výpočetní a telekomunikační techniky na světě. Na 4 157 vystavovatelů ze 68 zemí světa představí do soboty své novinky z oblastí mobilní komunikace, počítačů a internetu. Poprvé se této akce účastní i internetoví giganti Google a Amazon. Chybět nebudou ani zástupci České republiky.

Stejně jako loni se tradiční přehlídka musí vyrovnat s odlivem vystavovatelů. Jejich letošní počet je navzdory 300 nováčkům a návratu asi stovky renomovaných firem jako AMD, Motorola, Sony Ericsson či Telefónica nejnižší za posledních 20 let. Ještě v roce 2001 jich bylo přes 8 000 a na jejich výrobky se do Hannoveru přišlo podívat 850 000 návštěvníků. Loni do výstavní haly zavítalo 400 000 lidí a odborníci očekávají, že letos počet zájemců z odborné a laické veřejnosti klesne i pod tuto hranici.

Německá média před začátkem CeBitu prorokovala, že jeho éra se blíží ke konci a letošek může být rozhodující pro jeho budoucnost. S tím ale nesouhlasí šéf hannoverského veletrhu Ernst Raue. „O žádném jiném veletrhu se v médiích tolik nemluví. Žádný jiný nemá takovou hospodářsko-politickou relevanci jako CeBit,“ obhajoval konání přehlídky, která musí o zájem soupeřit s podobně orientovanými veletrhy v Las Vegas, Barceloně nebo Berlíně.

Podle Rauea je přítomnost více než 4 000 vystavovatelů v době hospodářské krize výborným výsledkem a očekává, že letos se v Hannoveru připraví obchody ve výši 7,5 až 10 miliard eur (194 až 258 miliard Kč). O významu přehlídky podle organizátorů svědčí i to, že se letos přihlásilo na 300 nováčků, včetně internetových gigantů jako Google a Amazon, a vrátila se asi stovka vystavovatelů, kteří loni chyběli.

Mezi veletrhy je konkurence

Ústup ze slávy hannoverského veletrhu znalci přičítají konání řady specializovaných akcí, s nimiž musí CeBit soupeřit, a také rozmachu internetu, prostřednictvím kterého firmy nabízejí své produkty. Spotřební elektronika má svoji každoroční Consumer Electronics Show v Las Vegas, mobilní telekomunikační technologie se v únoru představují na veletrhu v Barceloně a v samotném Německu Hannoveru konkuruje berlínský veletrh zábavní a spotřební elektrotechniky IFA nebo Games Convention v Lipsku.

Negativní trend posledních let se organizátoři tento rok pokusí zvrátit například zaměřením na hudbu a hudební průmysl. V tematické sekci CeBit Sounds se uskuteční koncerty, bude se debatovat o digitalizaci hudby a poprvé se na veletrhu představí například japonský výrobce nástrojů Roland. Prostor dostanou i ekologicky šetrné IT technologie.

Mobilní internet je hitem sezony

Motto tohoto ročníku zní Connected Worlds (Propojené světy). Zaměří se technologie, které spojují nejrůznější média. Mezi ně patří například chytré mobilní telefony, takzvané smartphony, které skloubily mobilní komunikaci s internetem. K trendům letošního CeBitu bude patřit také takzvaný cloud computing - umožňuje spouštění počítačových aplikací nebo ukládání dat přímo na síti. Své plány na tomto poli dnes v Hannoveru představí mimo jiné počítačový gigant Microsoft. Tuto službu už nabízejí společnosti Amazon, IBM nebo Google.

K tradičním účastníkům patří společnost Microsoft, jejíž letošní expozice se zaměřuje na využití moderních technologií ve vzdělávání. Na 150 metrech čtverečních představuje i digitální školní třídu budoucnosti. Na dorost se soustředí také jihokorejský výrobce mobilních telefonů a počítačů Samsung, který představuje speciální laptop pro děti od šesti do 13 let s programy přizpůsobenými pro potřeby nejmladších uživatelů.

Česká účast

CzechInvest se na letošním ročníku veletrhu zaměří na české IT dodavatele a na domácí výzkum a vývoj. Agentura vystoupí také na fóru Flat World, které se v rámci CeBITu věnuje globalizaci a růstu významu menších firem a rozvíjejících se trhů. Speciální prostor bude v této oblasti patřit vývojovým IT projektům Masarykovy univerzity, katedře kybernetiky ČVUT nebo vznikajícímu IT centru excelence Baťovy univerzity ve Zlíně.

  • Veletrh CeBIT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11999.jpg
  • Games Convention zdroj: gamesconvention.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1467/146606.jpg
  • iPhone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82134.jpg