Brusel si minutami ticha připomněl loňské útoky na letišti a v metru

Brusel vzpomíná na oběti loňských útoků (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem svět zažil další milník v boji s terorismem. Série atentátů postihla středobod sjednocené Evropy – belgický Brusel. Sebevražední atentátníci zabili na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí, okolo tří stovek zranili. Metropole si připomněla tragédii několika dopoledními akcemi.

První začala před osmou ráno na letišti Zaventem. Tamní minuta ticha nastala přesně v 7:58 – tedy v okamžiku, kdy zazněla terminálem první exploze. Ceremoniálu před letištním terminálem přihlížel kromě krále Filipa s chotí Matildou i premiér Charles Michel, příbuzní obětí nebo letištní personál.

Zhruba půlhodinový program vyplnily projevy i krátká hudební vystoupení. Na velkoplošné obrazovce byla promítána jména obětí.

Od rána je zavřena nyní už opravená stanice metra Maalbeek, kde ceremoniál začal před 9:00 ráno a minuta ticha byla držena v 9:11, tedy v době druhého z útoků. Také zde byl položen věnec a zazněla jména obětí.

V době, kdy na tomto místě loni atentátník zabil 16 lidí, drželi minutu ticha nejen lidé ve stanici, ale také v okolních ulicích a dění se zastavilo i v turistickém centru města.

Výbuchy v Bruselu
Zdroj: ČT24

Nejsou to jediné dvě akce. Ostatně na 9:11 naplánoval bruselský dopravní podnik „minutu hluku“, kterou by měli dát obyvatelé města najevo, že nezapomínají a „jsou stále v Bruselu“.

Poblíž evropských institucí byl odhalen nový památník
Zdroj: Reuters

Nedaleko budovy evropských institucí byl před devátou hodinou ranní odhalen památník vytvořený sochařem Jeanem-Henrim Comperem, svou vlastní připomínku organizuje Evropská komise, na odpoledne byl do centra města nahlášen tichý pochod na památku obětí.

  • V Bruselu udeřili teroristé 22. března 2016. Nejprve dvojice sebevražedných atentátníků zaútočila v osm hodin ráno v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později se třetí sebevrah odpálil ve stanici metra Maalbeek.
  • Teroristé zabili 32 lidí, dalších více než tři sta lidí bylo zraněno. Za atentáty byla stejná teroristická skupina napojená na Islámský stát, která udeřila v Paříži.

Při ranním útoku na letišti se odpálili dva muži: Najim Laachraoui a Brahim El Bakraoui. Policie údajně v terminálu letiště nalezla útočnou pušku kalašnikov a další zavazadla s výbušninami.

Třetí z kompliců následně z letiště utekl – policie ho později identifikovala jako Mohameda Abriniho a zatkla.

BEZ KOMENTÁŘE: Bruselské útoky (zdroj: ČT24)

Zhruba hodinu po výbuchu na letišti se ozvala rána ve stanici metra Maalbeek. Zde útočil bratr jednoho z atentátníků na Zaventemu, Khalid El Bakraoui.

Belgická média dlouhodobě spekulovala o tom, že spáchání atentátu souviselo s dopadením Salaha Abdeslama, pravděpodobně jediného přeživšího přímého pachatele útoků v Paříži z listopadu 2015. Právě Abdeslam byl zadržen čtyři dny před bruselským útokem. Útočníci se tak mohli obávat svého vyzrazení.

Události: Rok od útoků na bruselském letišti a v metru (zdroj: ČT24)