Britský ministr obrany Wallace podal demisi, nahradí ho Shapps

Britský ministr obrany Ben Wallace podal demisi. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na jeho rezignační dopis, v němž Wallace slíbil „trvalou podporu“ vládě premiéra Rishiho Sunaka. Novým šéfem resortu se následně stal Grant Shapps, který dosud vedl nedávno vzniklé ministerstvo pro energetickou bezpečnost.

Wallace, který hrál klíčovou roli při podpoře Ukrajiny tváří v tvář ruské invazi, nedávno avizoval, že chce funkci opustit. Třiapadesátiletý politik dal v létě najevo, že po devíti letech ve vládě, z toho po čtyřech letech ve funkci ministra obrany, hodlá odejít z politického života.

„V roce 2005 jsem byl zvolen poslancem a po tolika letech nastal čas investovat do aspektů života, které jsem zanedbával, a prozkoumat nové příležitosti,“ uvedl v rezignačním dopise. Wallace také oznámil, že v příštích volbách nebude obhajovat své křeslo v parlamentu.

Wallace pochválil reakci vlády, ve které působil

Wallace v dopise také vyzdvihl ozbrojené síly a zpravodajské služby. Pochválil také reakci vlády na ruskou válku na Ukrajině a poděkoval Sunakovi za jeho investice do ozbrojených sil.

„Ministerstvo obrany je zase na cestě k tomu, aby bylo opět prvotřídní a mělo prvotřídní lidi,“ uvedl Wallace. Poděkoval také premiérovi za jeho „podporu“ a „přátelství“ a dodal: „Vy i vláda budete mít mou trvalou podporu.“

Sunak ocenil oddanost a dovednost

Ve své odpovědi Sunak napsal, že Wallace sloužil Británii „s vyznamenáním“, a ocenil jeho „strategickou prozíravost a jasnost“.

„Oddanost a dovednost, s jakou jste plnil své povinnosti ministra obrany, byla typická pro vaši víru ve veřejnou službu a hluboké odhodlání pro ozbrojené síly a bezpečnost Spojeného království. Zanecháváte ministerstvo obrany a ozbrojené síly v dobré pozici, aby mohly čelit budoucnosti,“ dodal premiér.

Nový ministr obrany Grant Shapps
Zdroj: Hollie Adams/Reuters

Sunak oznámil Wallaceova nástupce jen několik hodin po oznámení jeho demise. Shapps, kterého do funkce jmenoval, za poslední rok vedl již čtyři ministerstva – dopravy, vnitra, obchodu a energetické bezpečnosti, poznamenal Reuters. Jeho jmenování pravděpodobně nezmění britskou podporu Ukrajiny v jejím boji proti Rusku.

Británie pod vedením ministra Wallace poskytla v roce 2022 Kyjevu vojenskou pomoc ve výši 2,3 miliardy liber (přes 64,7 miliardy korun) a jako první země začala letos v květnu dodávat Ukrajině řízené střely dlouhého doletu.