Bavorský vicepremiér ustál grilování kvůli antisemitskému letáku. Dostal ale dodatečné otázky

Bavorský vicepremiér Hubert Aiwanger, který je lídrem Svobodných voličů (FW), po skandálu s antisemitským letákem z dob jeho dospívání zatím zůstane ve funkci. Oznámil to šéf bavorské vlády Markus Söder (CSU). K vyjasnění kauzy ale požaduje od Aiwangera ještě písemné odpovědi na 25 otázek. Podle deníku Süddeutsche Zeitung politik vyrobil leták na střední škole. Söder ho považuje za „odporný“. K autorství se přihlásil Aiwangerův bratr.

„Nenávist vůči Židům nemá v bavorské vládě žádné místo,“ zdůraznil Söder, podle kterého ale na Aiwangerovo odvolání původní zpráva deníku Süddeutsche Zeitung nepostačuje. Stejně tak nepřiměřené by podle něj bylo i vicepremiérovo dočasné postavení mimo funkci.

„Rešerše Süddeutsche Zeitung nestačí, odkazují na anonymní zdroje,“ řekl premiér. Dodal, že stejně tak nedostatečné je dosavadní Aiwangerovo vysvětlení celé události, proto musí vicepremiér a šéf FW písemně odpovědět na 25 otázek.

Kauze s letákem se na mimořádném zasedání věnoval koaliční výbor CSU a FW, kterému Aiwanger na Söderovu žádost okolnosti vzniku dokumentu vysvětloval. „Dnešní odpovědi ale nepostačují. Stále zůstávají nezodpovězené otázky,“ uvedl premiér, proč po Aiwangerovi požaduje písemné vyjádření. „Potřeba je maximální transparentnost,“ prohlásil Söder a dodal, že Aiwanger slíbil otevřít případná školní akta z té doby, pokud ještě existují.

Let komínem v Osvětimi jako hlavní cena

Aféra vypukla po zveřejnění zprávy deníku Süddeutsche Zeitung, podle něhož Aiwanger sepsal v sedmnácti letech leták ke smyšlené soutěži „o největšího zrádce národa“. Mezi hlavními cenami byl „let zdarma komínem v Osvětimi“ či „celoživotní pobyt v hromadném hrobě“. Leták byl podle deníku parodií na soutěž esejů o německých dějinách, kterou tehdy pořádala prezidentská kancelář.

Události se staly před zhruba třiceti lety, ve školním roce 1987/1988. Podle svědectví učitelů se kopie letáku našly v aktovce budoucího politika, který tehdy autorství nepopřel. Dostal za to disciplinární trest. List navíc uvedl, že někteří svědci si pamatují, že Aiwangera v mládí fascinovala osobnost nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Aiwanger odmítl, že by leták vytvořil, připustil ale, že se našel u něj ve školní aktovce. V sobotu se pak k autorství přihlásil Aiwangerův o rok starší bratr Helmut, který to zdůvodnil tím, že byl tehdy naštvaný, neboť ve škole propadal.

Klíčový koaliční partner

Aiwanger tvrdí, že je proti němu vedena očerňovací kampaň před bavorskými zemskými volbami, a pohrozil dohrou u soudu. V neděli 8. října se v Bavorsku konají volby, ze kterých vzejde nová vláda. Konzervativní unie CSU, kterou vede Söder, již dala podle agentury DPA najevo, že by chtěla v koalici se Svobodnými voliči pokračovat i po říjnových volbách.

Podle průzkumu, který zveřejnil server magazínu Der Spiegel na začátku srpna, se preference CSU pohybují na hodnotě 39 procent a FW 11 procent. Druzí by byli Zelení se 16 procenty a třetí Alternativa pro Německo (AfD) s 12 procenty. Do bavorského parlamentu by se dostali i sociální demokraté s 11 procenty.