Barmu zasáhl cyklon Nargis

Rangún - Při řádění cyklonu Nargis v Barmě přišlo podle místní státní televize o život už 350 lidí. V pěti oblastech, včetně Rangúnu, vyhlásila vládnoucí junta mimořádný stav. Vítr dosahující rychlosti až 190 kilometrů za hodinu způsobil obrovské škody na majetku. V nejhůře postižené deltě řeky Iravady spadlo v některých městech až sedmdesát procent všech budov. Přesný rozsah poškození ale bude podle OSN jasný až za pár dní.

Očekává se, že počet obětí ještě vzroste, až se barmským úřadům podaří navázat kontakt s městy a vesnicemi podél pobřeží. V rangúnském přístavu se údajně potopily čtyři lodě, zda na nich byla posádka, není známo.

Z rangúnského letiště byly odkloněny všechny přílety do Mandalay, které leží ve vnitrozemí. Všechny odlety byly zrušeny.

Nargis, který s sebou přinesl vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině, řádil několik hodin a zanechal za sebou obrovskou spoušť. V ulicích města je vidět mnoho vyvrácených stromů a zničených domů. Rangún je bez dodávek vody i elektřiny. Zatím se nedá odhadnout, kdy budou obnoveny dodávky elektřiny, jež kolísají i za normálních okolností. „Je těžké říct, kdy budeme moci obnovit dodávky,“ řekl činitel úřadu odpovědného za dodávky elektřiny, který si nepřál být jmenován. „Nejdřív musíme odklidit nepořádek.“ Rangún je bez telefonního spojení i bez internetu.

Vítr strhal střechy dokonce i z bytelných budov v centru Rangúnu a kolem místní univerzity, což vyvolává obavy, že škody v chudinských čtvrtích na předměstí pětimiliónové metropole budou velmi vážné.