Amnestie pro politické vězně ve Venezuele podle soudu neplatí

Nejvyšší soud Venezuely zrušil zákon o amnestii pro politické vězně, který přijal parlament, v němž po dlouhé době získala navrch opozice. Na soud se ale minulý týden obrátil socialistický prezident Nicolás Maduro a soud se podle očekávání přiklonil na jeho stranu. Opoziční vůdci označili soud za zaujatý, neboť si do jeho klíčové ústavní sekce Maduro loni nechal zvolit své lidi.

Venezuelský soud v rozhodnutí uvedl, že zákon osvobozující politické vězně porušuje ústavní principy, neboť počítá s amnestií pro pachatele takových činů, které nelze amnestovat. Řada lidí byla odsouzena mimo jiné za podněcování k násilným demonstracím. Podobné argumenty používal i prezident Nicolás Maduro, který hned po schválení normy prohlásil, že ji bude vetovat.

Pro opozici, která v loňských volbách získala po šestnácti letech většinu v parlamentu, bylo jednou z priorit propuštění lidí vězněných za své názory. Soud je podle nich zaujatý, protože si Maduro nechal do klíčové ústavní sekce zvolit své lidi.

Politická situace v zemi je nyní zablokovaná a opozice se pomocí pouličních protestů či vypsání referenda snaží docílit předčasného Madurova pádu.

Kritika od lidskoprávních organizací i států

Venezuelu kritizují za věznění desítek občanských vůdců kvůli politickým názorům dlouhodobě i organizace pro lidská práva i některé státy. Například v únoru tak učinilo americké ministerstvo zahraničí, které vyzvalo mimo jiné k propuštění Leopolda Lópeze. Ten byl loni v září odsouzen k téměř 14 letům vězení za „podněcování násilí a protivládní spiknutí“ kvůli demonstracím ze začátku roku 2014.

Tyto protesty opozice, během nichž po střetech s policií zemřelo na 43 lidí, vypukly před dvěma lety kvůli neschopnosti vlády zlepšit dlouholetou katastrofální ekonomickou situaci země, v níž lidé trpí nedostatkem základních potravin i léků. Kvůli těmto demonstracím bylo zatčeno přes tři tisíce lidí, z nichž zhruba polovina byla obviněna, většina z veřejného podněcování k trestným činům, obstrukce veřejných komunikací či spiknutí.

Kromě Lópeze je za mřížemi například i bývalý starosta Caracasu Antonio Ledezma, který byl zatčen loni v únoru a který čelí obvinění, že se snažil svrhnout prezidenta.