„Žádné politické vězně nemáme“. Maduro žádá zrušení zákona o amnestii

Prezident Venezuely Nicolás Maduro požádal nejvyšší soud, aby zrušil zákon o amnestii pro politické vězně, který přijala opozice, jež nově ovládá parlament. Podle venezuelského vůdce v zemi žádní političtí vězni nejsou. Caracas přitom za věznění opozičních předáků dlouhodobě kritizují lidskoprávní organizace i některé státy po celém světě.

Maduro požádal soud, aby amnestii označil za neústavní. Svůj plán oznámil během provládní demonstrace tisíců svých příznivců. Parlament, v němž v loňských volbách získala po 16 letech většinu opozice, vytyčil propuštění desítek politiků a aktivistů vězněných za své názory za jednu ze svých priorit.

Venezuelu kritizují za věznění desítek občanských vůdců kvůli politickým názorům dlouhodobě organizace pro lidská práva i některé státy.

Například v únoru tak učinilo americké ministerstvo zahraničí, které vyzvalo mimo jiné k propuštění Leopolda Lópeze, který byl loni v září odsouzen k téměř 14 letům vězení za „podněcování násilí a protivládní spiknutí“ kvůli demonstracím z jara 2014.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: Ariana Cubillos/ČTK/AP

Tyto protesty opozice, během nichž po střetech s policií zemřelo na 43 lidí, vypukly před dvěma lety kvůli neschopnosti vlády zlepšit dlouholetou katastrofální ekonomickou situaci země, v níž lidé trpí nedostatkem základních potravin i léků.

Kvůli demonstracím bylo zatčeno přes tři tisíce lidí, z nichž zhruba polovina byla obviněna, většina z veřejného podněcování k trestným činům, obstrukce veřejných komunikací či spiknutí.

Kromě Lópeze je za mřížemi například i bývalý starosta Caracasu Antonio Ledezma, který byl zatčen loni v únoru a který čelí obvinění, že chtěl svrhnout prezidenta.

Politickou krizi ve Venezuele započaly prosincové volby. Většinu tehdy v parlamentu získala bývalá opozice, koalice Stůl demokratické jednoty (MUD), která má dokonce ústavní většinu. Prezident Maduro a jeho socialisté se od porážky snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je ale prezidentský systém, takže Maduro má stále značnou moc.

  • Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy, jež je hlavním vývozním artiklem státu.
  • V surovinově bohaté zemi, ve které je od doby Madurova předchůdce Huga Cháveze zaváděna jakási napodobenina socialistického hospodářství, je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin.