Acapulco se stává městem gangsterů, turisty mají nalákat slevy

Acapulco - Mexické letovisko Acapulco se vyrovnává s výrazným úbytkem turistů. Kdysi výstavní město trpí v poslední době rozsáhlou kriminalitou. Situaci navíc ještě zhoršily následky dvou tropických bouří, které zcela ochromily infrastrukturu v okolí. Úřady přesto vyzývají turisty k návštěvě. Jejich peníze totiž mohou městu a okolí pomoci překonat krizi.

Kdysi oblíbené místo hollywoodských hvězd, dnes město proslulé svými gangy a drogovým byznysem. Upadající Acapulco ale musí čelit i další pohromě - vodě, která úplně vyplavila část města. „Vařič, lednice, kuchyně, matrace, knihovna a televize. Všechno je úplně zničené,“ konstatoval jeden ze zdejších obyvatel Victor Garcia.

Dvě tropické bouře také zaplavily letiště a uzavřely příjezdové cesty. Turisty odvezla evakuační letadla a nyní, když se situace uklidňuje, už nikdo další nejezdí. Obsazení hotelů spadlo na historické minimum dvaceti procent.

Acapulco je po bouřích bez peněz

Škody město odhaduje v přepočtu na půldruhé miliardy korun. „Město Acapulco nemá ekonomické možnosti, jak se s touto situací vypořádat. Prostě nemůžeme. Musí to za nás udělat vláda státu nebo provincie,“ podotkl starosta Luis Walton.

Přitom příjmy z turistiky plní kasu státu Gurererro ze dvou třetin, a to i přes problémy poslední doby, kdy prudce stoupla kriminalita. Jen za minulý rok zaznamenali ve městě přes tisíc vražd a gangy čile obchodují s drogami, hlavně s kokainem. „Zločiny jsou velmi časté jak v turistických, tak i v dalších obydlených oblastech. Acapulco vypadá jako z gangsterského filmu 30. let v americkém Chicagu. Lidé jsou natolik vystrašení, že o tom nechtějí mluvit veřejně,“ konstatoval ředitel organizace Dialog pro mír Javier Morlet.

V Acapulku roste kriminalita (zdroj: ČT24)

Úřady a hoteliéři proto v současné době nabízejí výrazné slevy. A navzdory situaci vyzývají potenciální návštěvníky, aby do města přijeli utrácet své peníze.