Při návštěvě Lednice pozor na kola, řádí zde zloději

Lednice – Stovky kol ročně nenávratně zmizí svým majitelům, kteří navštíví zámek v Lednici. Není výjimkou, že zloději ukradnou i šest kol denně. Kastelánka zvažuje o zřízení zámecké úschovny kol. Jen pár metrů od zámku přitom jedna – zející prázdnotou – stojí. Lednicko-valtický areál je cykloturisty velmi oblíbený. Je zde hustá síť cyklostezek a rovinatý terén.

Lednicko-valtický areál je od jara až do podzimu obsypaný koly. Nádherný areál na rovinatém terénu láká k návštěvě i sváteční cyklisty. Není proto divu, že místo se stalo také rájem zlodějů kol. „Zjistili jsme, že většina cyklistů používá pouze jednoduché levné zámky, které není vůbec žádný problém přeštípnout a kolo odvézt,“ popsala kastelánka Ivana Holásková.

Miroslav Peňáček si nedaleko zámeckých zahrad otevřel úschovnu kol. Cena služby je 25 korun za den. Přes symbolickou částku a množící se krádeže má garáž téměř prázdnou. „Když si uvědomíme, že lidé mají kola v hodnotě i 25 až 30 tisíc korun a že úschova kol u nás stojí na celý den 25 korun, tak je to úplně směšná záležitost,“ myslí si Peňáček. I tak jeho garáž téměř zela prázdnotou, zatímco v zámeckých stojanech bylo plno.

„Určitě to mají vytipované. Ví, že hodinu a půl trvá prohlídka a že mají dost času. Vytipují si solidní kolo s nějakým horším zámkem,“ popsal postup zlodějů Peňáček. Právě na opatrnost a zodpovědnost cyklistů apelují i policisté, kteří krádeže řeší. Používání kvalitních zámků a zamykání kol k pevným stojanům – i tak zní jejich rady. Vůbec nejbezpečnější je potom zaparkování kola do úschovny.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)