Srpen 68 si ve Valašském Meziříčí připomínají výstavou fotografií Jiřího Fojtíka

Události ze srpna 1968 si ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku připomínají výstavou unikátních snímků, které pořídil místní fotograf Jiří Fojtík. Ten skončil o deset let později ve vězení kvůli tisku letáků připomínajících deset let okupace spojeneckými vojsky.

21. srpna 1968 v 9:00 ráno bylo valašskomeziříčské náměstí před radnicí plné lidí. Vyděšených, zmatených a rozhořčených. Město obsadili sovětští vojáci. Stříleli naštěstí jen do vzduchu. Fotograf Jiří Fojtík také mačkal spoušť, ale fotoaparátu.

„Strach jsem měl, ale snažil jsem se co nejrychleji fotit a pak vypadnout pryč. Měl jsem tři roličky filmu v kapse, fotil jsem a rychle zpátky do práce,“ popsal Jiří Fojtík. Fotoaparát, kterým fotil, má dodnes.

Na fotografiích jsou zachyceni studenti, kteří se snaží domluvit s vojákem. Nápisy „Jděte na Sibiř, okupanti domů“, veškeré ukazatele ve městě byly přelepeny nápisy Moskva.

Státní bezpečnost mu sice vyvolané snímky zabavila, neuvědomila si ale, že by k fotografiím mohly existovat také negativy. Ty se naštěstí zachovaly. Proto mohla vzniknout výstava v galerii zámku Žerotínů. Vypjaté chvíle před půl stoletím dokumentují i stránky z dobového tisku.  

V roce 1968 bylo Jiřímu Fojtíkovi 33 roků. S invazí se ale nesmířil nikdy. Při desátém výročí okupace v roce 1978 tisknul letáky, za což si odseděl skoro dva a půl roku.