Ráno opět udeřily silné bouře, voda spláchla Stěžery

Redaktorka ČT Kateřina Lunerová informuje o situaci ve Stěžerech (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj ve středu ráno zasáhly bouře se silnými dešti. Hasiči měli téměř třicet výjezdů k čerpání vody. Nejvíce přívalový déšť zasáhl obce Stěžery a Hřibsko. Bouřka zasáhla i část Libereckého kraje. Nejvíc pršelo ve Frýdlantském výběžku a v příhraniční obci Bulovka se rozvodněný potok dostal i do domů.

Přívalové deště byly ráno hlavně na západní části okresu Hradec Králové. Nejvíce byly podle hasičů zasaženy obce Stěžery a Hřibsko. Ve Stěžerách voda zaplavila některé ulice v nové zástavbě v dolní části obce. Hasiči čerpali vodu také v hradeckých čtvrtích Kukleny, Svobodné Dvory a Plotiště a v obcích Sadová, Mžany, Hořiněves, Lhota pod Libčany a Předměřice nad Labem. Ve Dvoře Králové hasiči čerpali vodu ve čtvrtích Žireč, Žirecká Podstráň, Lipnice a v Raisově ulici.

V Hradci Králové podle dat Povodí Labe ráno napršelo třiadvacet litrů vody na metr čtvereční. Největší srážky zaznamenala měřicí stanice na labské přehradě Les Království u Dvora Králové, a to téměř čtyřicet litrů vody na metr čtvereční. V Krkonoších se srážky pohybovaly do patnácti litrů vody na metr čtvereční.

Přívalové srážky zvedly i hladiny řek. Hladina Labe ve Stanovicích u Dvora Králové mezi šestou a devátou ráno stoupla z šedesáti na sto dvacet centimetrů a průtok se zvedl šestinásobně na sedmnáct metrů krychlových za vteřinu. Hranice povodňových stupňů Labe zdaleka nedosáhlo, první povodňový stupeň má ve Stanovicích hodnotu dvě stě třicet centimetrů.

V Královéhradeckém kraji by mělo být během středy oblačno až zataženo, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Odpoledne meteorologové očekávají od západu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Teploty by se měly pohybovat od 21 do 24 stupňů Celsia.

Přívalová povodeň na Frýdlantsku

Silné bouřky zasáhly v noci také část Libereckého kraje. Nejvíc pršelo ve Frýdlantském výběžku a v příhraniční obci Bulovka se rozvodněný potok dostal i do domů. „Zranění neutrpěl nikdo, rozsah škod zatím známý není. Zaplavilo to jednu část obce,“ řekla starostka obce Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější). Hasiči ráno evakuovali dvanáct lidí, uvedli na síti X.

„Někteří se již vrátili zpět do svých domovů. Jsme na místě události a situaci monitorujeme, připraveni provádět likvidační práce po povodni," uvedli hasiči ve čtvrt na jedenáct.

Voda v obci s bezmála tisícovkou obyvatel zaplavila jednu její část. „Arnoltice jsou zasažené vodou úplně a Bulovka z části podél potoka,“ dodala starostka. Zaplavené jsou podle ní určitě sklepy. „Kolik domů to má i v obytné části, to zjistíme, až opadne voda,“ řekla Šidlová.

„Obec Bulovka zasáhla přívalová povodeň. Vodní tok kulminuje, sčítají se škody. V tuto chvíli máme informaci, že událost je bez zranění. V lokalitě zasahujeme a situaci monitorujeme,“ uvedli hasiči na síti X.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu ve Frýdlantu napršelo k ránu přes padesát milimetrů a potok Řasnice ve Frýdlantu se dostal na druhý povodňový stupeň. Hasiči měli v souvislosti s bouřkami kolem dvaceti zásahů. V několika případech šlo o spadlé stromy a čerpání vody, řekla krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. „Nejčastěji jsme zasahovali právě na Frýdlantsku,“ dodala.

V pět hodin ráno byla Řasnice na osmnácti centimetrech, o dvě hodiny později vystoupala na devadesát čtyři a o půl desáté na sto čtyři centimetrů. Druhý povodňový stupeň se vyhlašuje na tomto toku při dosažení devadesáti centimetrů, třetí při sto dvacet centimetrech.

Teploty kolem letní pětadvacítky

Středeční počasí má být ve znamení proměnlivé oblačnosti, občasných přeháněk a teplot kolem 25 stupňů. Oblačnost se ve středu bude objevovat zejména ve východní části republiky, kde se ojediněle mohou tvořit i bouřky. Nejvyšší teploty ve středu mají být od 21 do 25 stupňů, na jihu Moravy i sedmadvacet. Na horách se má teplota pohybovat kolem 16 stupňů.

Noční teploty klesnou na 14 až deset stupňů, ráno se pak mohou objevovat mlhy. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno. Teploty budou podobné jako ve středu – od 22 do 26 stupňů, na horách kolem šestnácti, informoval ČHMÚ na svých webových stránkách.