Lidé se vrací k živým stromkům, nejvíce letos kupují jedle

Praha – Lidé v Česku upouštějí od nákupu umělých stromků a vrací se k živým. Prodejci potvrzují, že zatímco loni se kupovaly nejvíce smrky, letos jsou to jedle. Ty jsou přitom výrazně dražší, naprostá většina z nich je z Dánska. Odhadem se u nás prodá milion stromků, které pocházejí z plantáží.

V Evropě se ročně prodá 70 milionů vánočních stromků. Kdo chce dodržet tradici a mít doma pravý voňavý jehličnan, má už na jeho výběr jen týden. V žebříčku popularity vede jedlička. Lidem se nejvíce líbí a nejpozději opadává. „200 jedlí jsme měli a máme jich 14 a smrků nevím, ty nepočítám, těch se letos prodává míň,“ říká oslovená prodejkyně vánočních stromků. Naprostá většina jedlí je z Dánska. Jedle vedou i v zemích okolo České republiky, v Polsku nebo v Rakousku. „O tohle je u nás zájem, o nic jiného. Jenom trošku o smrky, o borovice vůbec,“ říká prodejce v Rakousku.

Ceny stromků jsou různé. Nejvyšší jedle může stát i dva a půl tisíce korun. Částka za jiné druhy se může lišit i podle prodejního místa. Platí, že nejlevnější stromky jsou přímo od pěstitelů. „Od metru a půl do dvou a půl metru se pohybuje borovice lesní za 200 korun,“ uvedl David Janota, vedoucí polesí Valtice. Ceny za metr a půl vysokou jedli jsou v Polsku, Rakousku i u nás srovnatelné. Od pěti set do osmi stovek. Smrk vyjde na pět set. U nás se prodá odhadem milion stromků z plantáží. Je to takové množství, že kdyby z nich byl vzrostlý les, zabíral by dva a půl tisíce hektarů.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)