V Carnegie Hall zahraje orchestr serveru Youtube

New York - V newyorské Carnegie Hall dnes zahraje orchestr internetového serveru Youtube. Skládá se z profesionálních i amatérských hudebníků ze 30 zemí světa. Vybráni byli na základě záznamů svých vystoupení zveřejněných na internetu. Mezi devadesátkou hudebníků jsou i tři Češi, a to houslista Jakub Fišer, violista Ondřej Martinovský a violoncellista Michal Greco.

Jedná se o velmi originální hudební seskupení. Youtube Symphony Orchestra je projektem serveru, který se touto cestou snaží zpopularizovat klasickou hudbu. Loni na podzim vybídl profesionální i amatérské hudebníky, aby zaslali videonahrávky své hry a tím se zařadili do konkurzu. Z celkem 3000 uchazečů z celého světa vybrala porota 200 finalistů, o kterých nakonec hlasovali uživatelé internetových stránek. Čechů se do konkurzu přihlásilo třináct, vybráni byli tři.

Finalisté byli pozváni na třídenní soustředění, aby se sehráli. V Carnegie Hall budou dnes hrát pod taktovkou amerického dirigenta a držitele několika cen Grammy Michaela Tilsona Thomase. Na programu programu je Canzon Septimi Toni renesančního italského autora Giovaniho Gabrieliho, část 4. symfonie Johannesa Brahmse, skladba Oblaka z díla Nokturna Clauda Debussyho, závěr 4. symfonie Petra Iljiče Čajkovského a díla dalších autorů. Na Youtube bude možné zhlédnout záznam koncertu ve čtvrtek.