SOUHRN: Zásadní události úterý 23. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Liberty propustí do konce října přes dva tisíce zaměstnanců

Společnost Liberty podle informací ČT propustí do konce října přes dva tisíce zaměstnanců. Propouštění zasáhne především prvovýrobu a navázané profese. Firma uvedla, že chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět, nepotvrdila ale, kolika zaměstnanců se krok týká. Návrh na snížení počtu zaměstnanců zatím společnost předložila odborům. Podle těch by se mohlo propouštění týkat dokonce až 2,6 tisíce lidí, z nichž 2,3 tisíce by odešlo do listopadu.


Šéfka Tajné služby USA rezignovala

Šéfka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová rezignovala po atentátu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V pondělí vypovídala před jedním z výborů americké Sněmovny reprezentantů, kterému sdělila, že pokus o vraždu Trumpa byl za poslední desetiletí největším operačním selháním agentury, která se kromě jiného stará o bezpečnost amerického prezidenta a dalších významných osob.


Harrisová má dle agentur potřebnou podporu k prezidentské nominaci

Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Prohlásila to ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Joe Biden. Podle agentur AP a Reuters má pro zajištění demokratické nominace dostatečnou podporu. AP ale zároveň upozornila, že vzhledem k nestandardní situaci a možnosti svobodného rozhodování delegátů stále nepovažuje nominaci Harrisové za jistou. Republikánský kandidát a bývalý prezident Donald Trump zdůraznil, že je připraven s demokratickou političkou debatovat a absolvovat více než jednu diskuzi. Z nového průzkumu Reuters/Ipsos vyplývá, že Harrisová má před Trumpem nepatrný náskok dvou procentních bodů.


Obětí násilností v Bangladéši je nejméně 173, zatčených přes dva tisíce

Počet mrtvých v důsledku násilností v Bangladéši v posledních dnech vzrostl nejméně na 173, a to včetně policistů. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na tamní policii. Úřady podle AFP také zatkly už více než 2,5 tisíce lidí. Násilí provázelo protesty proti systému přidělování pracovních míst ve veřejném sektoru. Bangladéšský nejvyšší soud v neděli většinu těchto kvót zrušil.


„Temný kyslík“ z hlubin zaskočil vědce. Zpochybňuje vznik života i těžbu minerálů

Vědci zjistili, že na dně oceánu vzniká kyslík. Objev podle autorů naznačuje, že je zapotřebí zamyslet se nad původem moderního života. Otázky vyvstávají také kolem hlubokomořské těžby. Ta se zaměřuje na takzvané polymetalické konkrece. A právě ty stojí v centru přelomového objevu. Celá věc má i kuriózní českou stopu.