Zlatým glóbům dominoval Oppenheimer. Odnesl si pět cen, včetně hlavní

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama roku 2023 v neděli získal historický snímek Oppenheimer s hercem Cillianem Murphym. Film si odnesl celkem pět cen. Výsledky Zlatých glóbů, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Ocenění za nejlepší muzikál či komedii získali Chudáčci s herečkou Emmou Stoneovou. Celkem soutěžily filmové a televizní počiny v téměř třicítce kategorií.

Film Oppenheimer, který vypráví o vynálezci atomové bomby, byl vyhlášen nejlepším filmovým dramatem roku 2023 zhruba třemi sty hlasujícími novináři. Murphy, který v Oppenheimerovi ztvárnil hlavní roli a získal Zlatý glóbus za nejlepšího herce v oblasti dramatu, ve své děkovné řeči vzdal hold „přísnosti, soustředění a oddanosti“ režiséra Christophera Nolana během natáčení filmu, napsal server BBC.  

„Když jsem poprvé vstoupil na plac Christophera Nolana, věděl jsem, že je to jiné. Podle přísnosti, soustředěnosti, oddanosti a nedostatku míst k sezení jsem poznal, že jsem v rukou vizionářského režiséra,“ prohlásil Murphy. Nolan mohl být potěšen nejen z poděkování, ale i ceny, patří mu Zlatý glóbus za režii.

Životopisný snímek Oppenheimer rovněž získal ocenění za nejlepší hudbu a nejlepšího herce ve vedlejší roli, kterou si odnesl herec Robert Downey Jr., jenž ve filmu ztvárnil roli amerického úředníka Lewise Strausse.

Lily Gladstoneová si převzala sošku pro nejlepší herečku v dramatu za roli ženy z kmene Osedžů, jimž se stal osudným objev ropy na jejich půdě. Tragický příběh převyprávěl loni Martin Scorsese v dramatu Zabijáci rozkvetlého měsíce. Gladstoneová poznamenala, že cenu chápe jako historický okamžik pro domorodou komunitu, která je zábavním průmyslem často přehlížena nebo marginalizována. 

Cenu za nejlepší herečku v muzikálu či komedii si odnesla herečka Emma Stoneová. Ve snímku Chudáčci hrála mladou ženu, která se vydává na cestu sebepoznání, uvedl web BBC. „Bella se zamiluje spíše do života samotného než do osoby. Přijímá dobré i špatné stejnou měrou. To mě opravdu přimělo dívat se na život jinak,“ podotkla Stoneová ve své řeči.

Paul Giamatti byl vyhlášen nejlepším hercem v komedii. Ve snímku The Holdovers musí jako mrzoutský učitel dohlížet na studenty, kteří nemají přes vánoční prázdniny kam jít. Herec ocenění věnoval kantorům. „Musíme si jich vážit,“ řekl. „Dělají dobrou věc. Je to těžká práce.“

Emma Stoneová a její kolegové z filmu Chudáčci
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Oppenheimer porazil Barbie, boj pokračuje na Oscarech

V celoročním souboji „Barbenheimer“, tedy filmu Oppenheimer se snímkem Barbie, pomyslnou bitvu na Zlatých glóbech vyhrál první z nich. Film inspirovaný ikonickou panenkou sice vedl počtem nominací, ale v získávání cen se mu nijak zvlášť nedařilo.

Barbie se nicméně stala historicky prvním vítězem nové kategorie za nejvýdělečnější titul roku, což se s celosvětovými tržbami přesahujícími 1,4 miliardy dolarů čekalo. Představitelka Barbie a zároveň jedna z producentek Margot Robbieová podotkla, že kasovní úspěch je o to větší, že mezi blockbustery dominují akční a komiksové snímky.

Očekává se, že znovu se Oppenheimer a Barbie střetnou na Oscarech, pro něž jsou Zlaté glóby brány jako jeden z možných ukazatelů na výsledky. Jak ale upozorňuje týdeník Variety, v předpovědích jsou značně nevyzpytatelné. Například loni na Glóbech v hlavních cenách bodovaly tituly Fabelmanovi a Víly z Inisherinu, nejlepším filmem roku 2022 ovšem Oscar vyhlásil Všechno, všude, najednou. Nicméně najdou se i důkazy shodného vkusu, například Země nomádů či Zelená kniha.

V televizních kategoriích vynikl seriál Boj o moc

V televizních kategoriích vítězí seriál Boj o moc vyprávějící o mediálním magnátovi a jeho dětech, kteří bojují o kontrolu nad společností. Čtvrtá série zvítězila mezi dramatickými seriály.

Získal hned tři herecká ocenění za dramatický seriál. „Byl jsem nominován na Zlatý glóbus asi před dvaceti lety. Když ten okamžik pominul, myslel jsem si, že už v této místnosti nikdy stát nebudu,“ řekl jeden z oceněných herců Kieran Culkin. Glóby si z jeho seriálové rodiny odnáší rovněž Matthew Macfadyen a Sarah Snooková, která prohlásila, že jí „tento seriál změnil život“.

Mezi televizními komediemi či muzikály uspěl Medvěd. Sleduje snahu šéfkuchaře Carmyho (rovněž oceněný Jeremy Allen White) udržet v chodu rodinné bistro navzdory chaosu a emocím. „Děkuji celé restaurační komunitě. My hrajeme postavy pár hodin nebo pár měsíců v roce, ale tohle je realita vás všech, vzestupy a pády, takže děkuji, že jste nás přijali, abychom mohli vyprávět tento příběh,“ zmínil v děkovné řeči jeden z herců Lionel Boyce.

Ocenění za televizní tvorbu náleží také komediálnímu dramatu Beef (česky uváděné jako Ve při) a jeho hlavním představitelům – Ali Wongové a Stevenu Yeuneovi. Příběh začíná incidentem na silnici, jenž se pro aktéry stane záminkou škodit tomu druhému a vyrovnávat se tak se svými frustracemi. Tvůrce seriálu Lee Sung Jin poděkoval skutečnému řidiči. „Pane, doufám, že budete troubit a křičet a inspirovat ostatní po mnoho dalších let,“ uvedl. 

Ocenění herci ze seriálu Boj o moc: Matthew Macfadyen, Sarah Snooková a Kieran Culkin
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Turbulence překonány

Předávání Zlatých globů se snaží zapomenout na turbulence kolem cen v předchozích letech. V roce 2021 média upozornila, že v pořádající Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu je velmi málo zástupců etnických menšin, dokonce žádní členové tmavé pleti. Začalo se také opětovně řešit, zda se dary pro asociaci od velkých hollywoodských studií nedají považovat za formu úplatku. Následně se od cen distancovala televizní stanice NBC a odmítla je vysílat.

Od těchto kontroverzí došlo k řadě změn. Kritizovaná asociace byla zrušena, kontrolu nad cenami převzala společnost Eldridge Industries. Stanoveny byly nové kodexy chování a počet hlasujících se rozšířil na tři stovky novinářů dostatečně reprezentujících diverzitu společnosti.