Zbrojířka z filmu Rust je vinna z neúmyslného zabití. Její „ruská ruleta“ vyšla na Aleca Baldwina

Porota v Novém Mexiku shledala vinnou z neúmyslného zabití Hannah Gutierrezovou-Reedovou. Ta jako zbrojířka dohlížela na bezpečnost během natáčení westernu Rust, při němž v roce 2021 přišla o život kameramanka. Zabil ji výstřel ze zbraně, kterou měl v tu chvíli v rukou herec Alec Baldwin. Baldwin je obviněn rovněž z neúmyslného zabití, soud ho ještě čeká.

Hannah Gutierrezová-Reedová po rozhodnutí poroty skončila ve vazbě, hrozí jí trest odnětí svobody až ve výši osmnácti měsíců a pokuta pět tisíc dolarů (tedy 116 tisíc korun). Porotci ji ale zprostili druhého obvinění, které se týkalo manipulace s důkazy.

Cílem procesu bylo zjistit, jestli poměrně nezkušená zbrojířka při manipulaci se střelnými zbraněmi a dohledu nad nimi během natáčení neohrozila herce a členy štábu. „Tento případ je o neustálých, nikdy nekončících bezpečnostních selháních, která vyústila ve smrt člověka a málem zabila dalšího,“ uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Kari Morrisseyová.

Ostrý náboj ze zbraně, která měla být jen filmovou rekvizitou, zasáhl dvaačtyřicetiletou kameramanku Halynu Hutchinsovou, zemřela po převozu do nemocnice. Zraněn, naštěstí ne smrtelně, byl i režisér Joel Souza.

Obětní beránek nepřipravené produkce, tvrdil obhájce

Právník Gutierrezové-Reedové Jason Bowles se proti rozhodnutí poroty hodlá odvolat. „Důkazy byly nedostatečné a šlo o spoustu spekulací,“ tvrdí. Během soudního líčení uvedl, že se produkce nízkorozpočtového filmu snaží ze zbrojířky udělat obětního beránka. Při natáčení se příliš šetřilo a produkce nezaměstnala dostatečný počet lidí.

Odborník na bezpečnost střelných zbraní Bryan Carpenter během procesu vypověděl, že na place bylo potřeba více zbrojířů. Novomexická agentura pro bezpečnost práce v roce 2022 udělila společnosti Rust Media Productions nejvyšší možnou pokutu za ignorování bezpečnostních směrnic pro použití střelných zbraní.

Kontrola zbraní byla její práce, shodla se porota

Podle státní zástupkyně tehdy čtyřiadvacetiletá zbrojířka nevědomky na místo natáčení filmu přinesla i ostré náboje. Na place se nacházely nejméně dvanáct dní až do osudné střelby. Pak už se podle státní zástupkyně hrála „ruská ruleta“ vždy, když měl některý z herců v ruce zbraň. Navíc zbrojířka nepoučila Baldwina, ať při předstírání střelby nemíří na lidi a nemačká spoušť.

Gutierrezová-Reedová 21. října 2021 omylem do revolveru dala ostrý náboj. Herec Baldwin pak zbraň natáhl a namířil s ní směrem na kameru. Ze zbraně vyšel výstřel, který zabil kameramanku Hutchinsovou a zranil režiséra Souzu.

Expert u soudu se zbrojířkou demonstruje, jak správně odjistit zbraň
Zdroj: Reuters/Jim Weber/Pool

„Byla to její (zbrojířky) práce, aby ty náboje, ty střelné zbraně zkontrolovala,“ řekl novinářům po vynesení rozsudku jeden z porotců. Právník Gutierrezové-Reedové opakovaně poukazoval na možné pochybení dodavatele rekvizit Setha Kenneyho, toho policie ale neobvinila.

Film Baldwin dotočil, soud ho ještě čeká

V červenci by měl před soudem v samostatném procesu s porotou stanout také herec Baldwin. Ten tvrdí, že spoušť nezmáčkl, přestože nezávislí forenzní experti, včetně analýzy FBI, došli k závěrům, že bez toho by střela nevyšla. Výsledky testů vedly k novému obvinění poté, co už prokuratura jedno obvinění proti Baldwinovi stáhla.

Herec je, stejně jako Gutierrezová-Reedová obviněn z neúmyslného zabití, tedy i on, v případě, že bude shledán vinným, může skončit za mřížemi na osmnáct měsíců. Státní zástupce i obhajoba se budou nepochybně opírat o některé důkazy předložené v případu Gutierrezové-Reedové.

Někteří svědci během procesu se zbrojířskou naznačovali, že Baldwin byl nedbalý a měl při natáčení velký vliv. V jednom z videí promítaných v soudní síni herec vykřikne nadávku a vypálí poté, co už zazněl pokyn „střih“, čímž porušil standardy při filmování.

Ranč u Santa Fe, kde se natáčel film Rust
Zdroj: Reuters

Naopak asistent režie David Halls, který už přiznal vinu ve věci nebezpečného zacházení se střelnou zbraní a dostal podmínku, Baldwina hájil s tím, že herec se prostě choval jako mnoho jiných jeho kolegů, které ovládl adrenalin z natáčení. „Nikdy se nestalo, že by na někoho spěchal,“ tvrdí Halls.

Western Rust filmaři loni dotočili. Baldwin zůstal hlavní hvězdou a výkonným producentem se stal – na základě dohody v občanskoprávním sporu, který se v souvislosti s případem také vedl – manžel zesnulé kameramanky Matthew Hutchins. Datum premiéry stanoveno zatím není.