Továrna na černý humor. Před 100 lety se narodil Roald Dahl

Byl diplomatem, válečným pilotem, špionem Jeho Veličenstva ve Washingtonu, ale hlavně výrazným spisovatelem. Roald Dahl se stal klasikem povídky, zejména svými drsnými, nečekanými pointami, a dětem učaroval svými fantastickými příběhy. Aktuálně běží v kinech snímek Obr Dobr, který vypráví příběh malé dívky a hodného obra. Oblíbený autor se narodil přesně před 100 lety, 13. září 1916.

„Vtip úspěchu Roalda Dahla spočívá v tom, že on sice není spisovatel, který by byl až tak uznáván v literárním světě, že by dostával Nobelovy ceny, ale je to autor, který je milován svými čtenáři, což je vždycky ta lepší varianta v životě spisovatele,“ říká literární publicista Ondřej Horák.

Vražedná zbraň k večeři

Psaní pro dospělé věnoval Dahl prvních 15 let své literární dráhy. Při četbě mnohých z desítek jeho bizarních, temných a zlomyslných povídek čtenáře mrazí. Překvapil a okouzlil drzostí, nepředvídatelnou stavbou příběhu a jeho zdrcující gradací. Například slavná povídka Jehněčí kýta vypráví o tom, jak žena ubije svého manžela mraženým kusem masa a vyšetřujícímu policistovi pak vražednou zbraň pohostinně naservíruje k večeři.

Ondřej Horák: Roald Dahl je milován svými čtenáři (zdroj: ČT24)

Později se proslavil coby mistr dětských dobrodružství, kouzelných, zábavných a bláznivých příběhů, například Karlík a továrna na čokoládu, Matylda, Prase, Fantastický pan Lišák, Prevítovi, Jakub a obří broskev nebo Obr Dobr, podle kterého režisér Steven Spielberg nedávno natočil stejnojmenný film, který aktuálně běží v českých kinech.

Asi nejslavnější knížka Karlík a továrna na čokoládu je moderním příběhem ve stylu Alenky v kraji divů, plným černého humoru, absurdních popisů tovární výroby, lehce zlomyslných vypravěčských odboček a písniček, které na počest zkázy toho kterého nezvedeného dítěte zpívají tajemní dělníci majitele továrny, legrační trpaslíci Umpa-Lumpové.

Vyvázl z hořícího letadla

Roald Dahl se narodil 13. září 1916 norským rodičům, kteří ho pojmenovali po slavném badateli Roaldu Amundsenovi. Ač bydleli ve Walesu, kousek od Cardiffu, doma se mluvilo norsky a maminka Sofie vyprávěla dětem pohádky o trollech a jiných bytostech ze skandinávské mytologie. Roald od dětství vynikal ve všemožných sportech, hlavně ve squashi, patrně díky své impozantní výšce. Měřil bez dvou centimetrů dva metry.

Roku 1934 se stal zástupcem olejářské společnosti Shell v Africe, kde ho zastihl začátek druhé světové války. Dal se ke Královskému letectvu, kde zůstal až do roku 1945. V září 1940 málem zahynul, když se při nouzovém přistání v poušti jeho letadlo v dunách roztříštilo a Dahl vyvázl z hořícího vraku s frakturou lebky, rozbitým nosem a dočasnou slepotou.

Zkušenosti z létání později využil v próze. Jeho vůbec první publikované dílo, Sestřelení nad Libyí, popisuje právě havárii jeho letadla. Po uzdravení Dahla přeložili do Řecka, kde coby stíhací pilot likvidoval německá letadla. Roku 1942 byl kvůli bolestem hlavy převelen do Washingtonu. V té době začal psát a také pracoval jako špion. Později se živil již výhradně psaním.

Pohřben s čokoládou

Podle jeho knihy Karlík a továrna na čokoládu byly natočeny dva filmy, v první verzi hrál Gene Wilder, ve druhé si zahrál Johnny Depp. Pro dětské čtenáře Dahl napsal celkem 19 knih. Na svém kontě má i tři romány (například Můj strýček Oswald) a řadu televizních a filmových scénářů.

V roce 1953 se v New Yorku oženil s herečkou Patricií Nealovou, která mu porodila pět dětí, čtyři holčičky a kluka. Později si vzal její kamarádku Felicity. Zemřel 23. listopadu 1990 na onemocnění krve. Pohřbili ho s jeho oblíbenými kulečníkovými tágy, pár lahvemi dobrého burgundského, čokoládou a další výbavou. Ve Velké Británii mu v roce 2005 otevřeli muzeum a 13. září děti slaví Den Roalda Dahla.