Tip z iVysílání: Aféra Spiegel prověří média i politiku

Z iVysílání: Aféra Spiegel (lze přehrát do 6. září 2020) (zdroj: ČT24)

Politické ambice stály proti síle novinového článku. Německý snímek Aféra Spiegel (2014) zpracovává skandální aféru z počátku šedesátých let. V iVysílání si tehdejší kauzu mohou diváci připomenout do 6. září.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Filmové drama je postaveno na střetu dvou neústupných a vlivných mužů: bavorského politika Franze-Josefa Strausse a šéfredaktora týdeníku Der Spiegel Rudolfa Augsteina. Zatímco pravicový Strauss měl jasný postoj vůči Sovětskému svazu a nabádal k vyzbrojování Německa pro případ jaderného napadení, Augstein jeho názory kategoricky odmítal a přikláněl se na stranu levicových liberálů.

Spiegel uveřejnil několik reportáží, které měly čtenářům odhalit Straussovu povahu a politické machinace, což vyústilo v celospolečenský skandál, soudní při a debatu o svobodě médií a demokracii. Televizní snímek skutečné události zpracovává s důrazem na autenticitu prostředí a psychologii postav.

Filmy o Berlínské zdi i Mengelem

Režisér Rolando Suso Ruchter si látky z minulosti vybírá opakovaně. Například se scenáristou Aféry Spiegel Johannesem W. Betzem se potkali už při natáčení dramatu Tunel, který se také odehrává v šedesátých letech a je také inspirován reálnými životy. Sleduje pokus o útěk přes – nebo spíše pod – rostoucí Berlínskou zdí, jež má neprodyšně oddělit Východ od Západu. Naopak snímek Prolomit zeď se soustředí na dobu těsně před zhroucením železné opony. 

Hlavním hrdinou dalšího Richterova filmu Nic než pravdu je nacistický lékař Mengele. Zatímco ve skutečnosti nebyl nikdy nucen čelit spravedlnosti před soudem, ve fiktivním příběhu se sám jako stárnoucí muž vrací do Německa, aby obhájil svoje činy jako vědecký přínos lidstvu. Richter natočil mimo jiné také rekonstrukci únosu letadla, který měl na sklonku sedmdesátých let donutit německé úřady k propuštění teroristů z Frakce Rudé armády.