Srpen v zemi indiánů otevírá staré rodinné jizvy

Divadlo na Vinohradech uvádí Srpen v zemi indiánů (zdroj: ČT24)

Otevřít minulost bývá někdy hodně bolestné, jak dobře vědí hrdinové divadelní hry Srpen v zemi indiánů. Dramatik Tracy Letts za ni získal v roce 2008 Pulitzerovu cenu. Nově ji nastudovalo pražské Divadlo na Vinohradech. Hlavní roli despotické matky tří dcer hraje Regina Rázlová.

Dějištěm hry je rodinný dům v Oklahomě, kam se sjede široká rodina, aby pátrala po zmizelém otci. Tři sestry se svými partnery a dětmi, nemocná matka i její sestra s rodinou se tak setkávají po mnoha letech. Při slavnostním obědě dojde k zúčtování starých jizev, které měly být zapomenuty. Ukrytých kostlivců není málo.

Srpen v zemi indiánů napsal Tracy Letts v době, kdy byl už slavným autorem a jeho hry se hrály po celém světě. Drama o kolapsu morálních hodnot odpozoroval na příběhu vlastní rodiny. „Rozpad rodiny je poukázáním na možnost rozpadu západní civilizace,“ upozornil režisér Petr Svojtka.

Srpen v zemi indiánů (Divadlo na Vinohradech)
Zdroj: Divadlo na Vinohradech/Petr Chodura

Podle Lettsova dramatu vznikl film Blízko od sebe. Filmová adaptace získala dvě nominace na Oscary – pro Meryl Streepovou a Julii Robertsovou v hlavních rolích. Postava matky je velkou a těžkou rolí určenou pro charismatickou herečku.

Nejnověji se pere s osudem a závislostí na léky Regina Rázlová. „Mám ráda, když v každé černé je bílá a v bílé černá, protože nic není absolutního,“ podotýká ke hře. „Je to drama od začátku do konce a je to velké divadlo,“ dodala. Kromě ní se diváci na jevišti setkají se Svatoplukem Skopalem, Andreou Elsnerovou či Danielem Bambasem.