Oáza Emmy Srncové

Průhonice – Nejbližší přátelé Emmy Srncové uspořádali k sedmdesátinám, které výtvarnice oslaví v srpnu, výstavu. Díla, vystavená na zámku v Průhonicích, jsou průřezem její dlouholeté tvorby. Veselé obrazy plné sytých pastelových barev kreslí Srncová více než padesát let.

Srncová ale nikdy žádnou uměleckou školu nestudovala, inspiraci prý hledá v životě. „Například v humoru, s nímž se denně setkáváte, nebo spojeních jako 'snesu ti modré z nebe', 'aby ses nepřetrh'. Mou výhodou je, že to všechno můžu namalovat,“ podotkla výtvarnice.

Své obrazy téměř nikdy neprodává a prohlédnout si originály mohou lidé také jen zřídka. Příležitostí je výstava v průhonickém zámku, kam ji k sedmdesátinám přišla popřát při vernisáži řada přátel z umělecké i neumělecké branže. K druhé skupině patří kardiochirurg Jan Pirk. „Jsou pohlazením po duši, zvlášť v dnešní době jsou balzámem a oázou,“ prohlásil o Srncové obrázcích.

Mezi hosty byla i zpěvačka Marie Rottrová nebo houslista Jaroslav Svěcený. Ten připojil originální přání: „Stradivari žil do třiadevadesáti let a nejkrásnější nástroje dělal do posledního dne svého života. Přeju jí tedy, aby se dožila stovky v úplné pohodě a aby ještě těsně před ní namalovala sérii patnácti, dvaceti nádherných obrazů.“

Reportáž Pavly Bautzké (zdroj: ČT24)

Výstava v průhonickém zámku je poměrně obsáhlá – k vidění je na sto olejomaleb, čtyřicet grafik a padesát malbou zdobených předmětů. Barevným světem Emmy Srncové se mohou návštěvníci potěšit do konce srpna.