Martin Dejdar prověřuje na divadle podezřelé úmrtí

Martin Dejdar hraje na divadle detektiva (zdroj: ČT24)

Hledání pravdy bývá někdy obtížné. Přesvědčí se o tom i bývalý detektiv v podání Martina Dejdara v nové divadelní hře Mléčné sklo. Napsal ji filmový scenárista Marek Epstein, inscenaci o morálce v současném světě uvádí pražské divadlo MANA.

Divadelnímu scénáři předcházela krátká soudnička, k níž si Marek Epstein připojil poznámku „dobrý příběh“. Po letech se k novinovému článku vrátil a rozpracoval ho do hry o světě velkého byznysu a firemních i rodinných intrik.

Zpráva popisovala případ matky, která nedokázala odložit nemocného syna. Zároveň ale neměla sílu se o něj starat. „Milovala ho jako matka a nenáviděla jako žena, jíž zničil život. Těch několik lakonických řádků bylo tak nabitých emocemi, že už jsem příběh nedokázal odložit,“ přiznává Epstein.

Neobvyklý příběh

Na počátku divadelního příběhu je smrt, u níž není zřejmé, zda jde o vraždu, či sebevraždu. Bývalý detektiv Schwarz v podání Martina Dejdara hledá viníka a zamotává se při tom do sítě lží i polopravd. „Pointa celé hry bude pro diváka velkým překvapením. Je to velmi neobvyklý, nečekaný až drastický příběh, ale s určitou dávkou humoru. Což je myslím dost podstatné,“ uvedl Martin Dejdar.

Role nekonvenčního detektiva je pro něj prvním činoherním hostováním za třicet let angažmá v pražské Ypsilonce – s výjimkou krátkého záskoku v Divadle Ungelt. „Tu roli jsem zdědil po Mirku Etzlerovi a tu současnou taky. Takže jsem vlastně jeho dublér,“ uvědomil si Dejdar. V Mléčném skle se vedle něj představí Máša Málková, Zbigniew Kalina, Vilém Udatný a Ondřej Černý.

Epstein píše o Mašínech i Kafkovi

Marek Epstein zároveň dál pracuje na filmových scénářích. Připravuje snímky o bratrech Mašínech nebo adaptaci Krasosmutnění od Bohumila Hrabala. Po úspěšném Šarlatánovi píše také další scénář pro polskou režisérku Agnieszku Hollandovou, tentokrát bude o spisovateli Franzi Kafkovi. Dřív jsou ale na ředě dvě televizní komedie v režii Jiřího Vejdělka pro Českou televizi. A v březnu se Epstein chystá vydat knihu povídek.