Klip týdne: Velký bratr nikdy nespí, varuje David Koller

S novým singlem My se vám ozveme přichází tento týden David Koller. Jeden z našich předních interpretů ve stísněném videoklipu upozorňuje na postupnou ztrátu soukromí a varuje, že Velký bratr nikdy nespí.

Klip režiséra Víta Hradila vznikal v době karantény, tedy v nejužším pracovním kruhu. Hojně využívá archivních záběrů zachycujících praktiky sledování nepohodlných osob z předrevolučních let. 

„Ze záběrů na mě šla tíseň a ta se stala pro mě stěžejním prvkem. Song nás ale pořád vracel k tomu podstatnému – ke ztrátě soukromí,“ popisuje režisér. „A o to nám s Davidem šlo, na to jsme chtěli upozornit. A na tom se začalo stavět. Nic z toho, na co poukazujeme v klipu, samozřejmě není žádná novinka. Nesnažíme se tím otvírat oči, sdělovat něco, co by mělo vyvolat uvědomění si něčeho nového. Vůbec. Jen si myslíme, že není od věci na tyhle věci nezapomínat.“

Pocit ze ztráty soukromí je stěžejním prvkem celého klipu. Archivní záběry mají lidem připomenout, jak snadno jsme o něj přicházeli v dobách nedávno minulých a jak se dnes, v době digitální, historie opakuje. 

„Klip je celý střihový, však se nedalo hrát. Je to o tom, že Velký bratr nikdy nespí a vidí tě nejenom na silnici, na ulici, měří ti rychlost, teplotu a určitě si tě může kdykoliv poslechnout z tvého telefonu, mrknout do smsky, mailu a podobně. Už jsme to tady měli a je to pořád horší. Vadí mi ta ztráta soukromí, což zpravidla předchází ztrátě svobody, jak vidíme v přímém přenosu třeba v Číně a nejenom tam,“ uvádí k novince David Koller. 

Skladbu napsal Koller spolu s Matějem Belkem, jenž je zároveň autorem hudby. 

David Koller (*27. září 1960 v Praze) je český rockový zpěvák, skladatel a bubeník.
Patří k významným muzikantům střední generace českého bigbítu. Autor mnoha dnes již klasických hitů se nejvíce proslavil jako lídr rockové skupiny Lucie, kde působil v letech 1987 až 2005. Účinkoval i v dalších rockových formacích (Kollerband, Pusa, Žentour, Jasná Páka, Blue Effect), byl též hudebním producentem (Koistinen, Alice, Plexis, Oskar Petr, Walk Choc Ice, Lucie Bílá). Spolu s Michalem Dvořákem složili hudbu k filmu Amerika (1994), Poslední přesun (1995) a Mrtvej brouk (1998). Účinkoval též ve filmech, například Pražákům, těm je tu hej (1990) nebo  Akumulátor (1994). Hostoval též u řady kapel a interpretů (Pražský výběr, Turbo, Žlutý pes, Hudba Praha, P. Habera, H. Vondráčková, R. Müller, Anna K. či Miro Žbirka). Lucii překvapivě opustil v listopadu 2005 kvůli neshodám se spoluhráči Robertem Kodymem a P.B.CH. Působil i jako koncertní bubeník v kapele Chinaski. Stalo se tak po tragické smrti bubeníka Pavla Grohmana, když měla skupina naplánované turné. Koller byl Grohmanův bubenický vzor.
Společně s výtvarníkem Davidem Černým a filmařkou Alicí Nellis stál za vybudováním kulturního centra MeetFactory, otevřeného v roce 2007. Jeho syn Adam je také bubeníkem, občas hraje i v kapelách s otcem.

Diskografie: 
David Koller (1993)
Kollerband (2003)
Kollerband - Dual disk (2005)
Nic není na stálo (2006)
Teď a tady (2010)
Kollerband - Unplugged (2012)
ČeskosLOVEnsko (2015)
David Koller & Friends (2016)

Zdroj: Wikipedia

David Koller
Zdroj: ČTK