Kam člověk nemůže, nastrčí robota. V britské galerii si místo návštěvníků prohlíží výstavy

V britské galerii provádí robot (zdroj: ČT24)

Kvůli koronaviru jsou uzavřené galerie také v Anglii a i tamní výstavní síně hledají způsoby, jak zprostředkovat umění za zavřenými dveřmi. V galerii současného umění Hastings Contemporary využili „návštěvníka“, pro něhož zákaz neplatí. Zájemci si tak mohou umělecká díla na dálku prohlédnout prostřednictvím robota.

Netypický galerijní průvodce vypadá jako segway s tabletem. Alespoň na dálku dokáže divákovi zprostředkovat prohlídku expozice, ukáže mu i okolí galerie. Nabízí při tom víc než pouhý videozáznam.

„Jste do galerie doslova přeneseni. Můžete slyšet racky nad hlavou, skoro slyšet tříštící se vlny. Díky našemu robotovi se můžete podívat z okna. To je přidaná hodnota tohoto zážitku,“ upozorňuje ředitelka Hastings Contemporary Liz Gilmoreová.

Prohlídky nejen během pandemie

Robot může v jednu chvíli obsluhovat až pět vzdáleně připojených obrazovek. U počítače může sedět člověk sám, celá rodina nebo školní třída. Robotický průvodce je navíc vybavený mikrofonem a kamerou, která snímá i jeho pohyb.

„Má funkci přiblížení a krk, jímž se dá pohled zvýšit a snížit. Můžete s ním manévrovat i na méně rovném povrchu. Je velmi schopný,“ chválí svého „pracovníka“ Gilmoreová. 

S nápadem vpustit do expozic robota přišla galerie už před pandemií. Chtěla usnadnit prohlídky osamělým a zdravotně postiženým lidem. V izolaci se ale kvůli covidu-19 ocitl celý svět, takže on-line prohlídky jsou o to žádanější.