Jan Jiráň připravil audionahrávku kouzelného putování prostorem i časem

Praha - Jednou z nejpozoruhodnějších současných nahrávek mluveného slova je adaptace knihy Kouzelný kalendář norského spisovatele Josteina Gaardera. Vyšla v režii Jana Jiráně s hudbou Marka Ebena a s hvězdnou hereckou sestavou - Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Josef Somr a další. CD je vybaveno popisky v Braillově písmu pro slabozraké a nevidomé.

Nahrávka vánočního příběhu je podle kritiků jednou z nejlepších v oblasti mluveného slova v posledních letech. „Je to dáno předlohou. Herci namluvili úžasný vánoční příběh s láskou a pečlivostí,“ říká režisér Jan Jiráň.

Kniha norského autora popisuje kouzelné putování z roku 2000 do roku 0 z Norska do Betléma. Autor s vtipem vysvětluje základní pojmy Vánoc a křesťanství. „Knihu jsem si dal kdysi k adventu, četl jsem si ji a říkal jsem si, že bych ji měl předat dál,“ vzpomíná režisér. Do rolí chtěl obsadit lidi, kteří jsou věřící a zároveň mají smysl pro humor, aby zachoval ve vyprávění nadhled.

Jan Jiráň:

„Kouzelný kalendář je pro celou rodinu. Děti to budou brát jako dobrodružství a my si uvědomíme, co jsme už zapomněli - že Vánoce jsou o ztišení a o lásce, ne o konzumu.“

V letošním roce připravil Jiráň také čtenou podobu povídky Muž, který sázel stromy Jeana Giona. S Markem Ebenem ji chtěl nahrát již před 10 lety, tehdy nesehnal producenta. „Audionahrávky mám moc rád, vracím se do dětství, kdy jsme poslouchali rádio po svátečním obědě. Dnešní mladý televizní divák má vše předem dané, zato když se čte nebo poslouchá, jste vy spoluautorem; s bratrem jsme si vždy při poslechu malovali a poté jsme zjistili, že jsme měli každý úplně jiné představy,“ dodává režisér.