Antonín Vojtek hledá lásku k rodnému kraji, i když už ji dávno našel

Antonín Vojtek slaví jubileum výstavou (zdroj: ČT24)

Malíř Antonín Vojtek spojil svou tvorbu především s přírodou rodného kraje a Břeclavsku věnuje i chystanou výstavu. Představením prací z posledních let oslaví životní jubileum, které připomíná také komorní výstavou svých prvotin.

Pro pětaosmdesátiletého výtvarníka je i po stovkách nachozených kilometrů a letech, které zde strávil, největším zdrojem inspirace krajina na Pohansku. Na vycházky si s sebou bere i skicář, do něhož rychlými tahy tuhy přenáší, co vidí v okolní přírodě. 

Domů, do Břeclavi, se prý vracel vždy rád, i když projezdil část světa. Maloval v Itálii, Španělsku nebo ve Francii. „Jsem asi staromilec, ale stále si myslím, že není krásnější krajiny než ta naše jihomoravská,“ podotýká.  

I proto svou připravovanou výstavu pojmenoval Hledání lásky k rodnému kraji. V břeclavském muzeu bude k vidění od 24. ledna do 10. března. Navíc vychází stejnojmenná kniha, do níž přispěly také další osobnosti, které mají k jižní Moravě blízký vztah.

Antonín Vojtek při Dnech otevřených ateliérů (2015)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Pro mě znamená malování všechno. To není práce, ale koníček, moje radost,“ říká Antonín Vojtek. Jeho slova dokazuje i komorní výstava v jeho soukromé prodejní Galerii 99. Zatímco pro chystanou výstavu připravil nejnovější tvorbu, pro svou galerii vybral šedesát let staré kresby z uměleckých začátků. Každé z děl mu prý připomíná část jeho života.