Vláda vyšla vstříc podnikatelům a schválila novelu živnostenského zákona

Praha - Vláda dnes schválila novelu živnostenského zákona, díky které mají podnikatelé ušetřit přes čtvrt miliardy korun. Úspory má přinést další snížení administrativní zátěže. Novelu připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, podle kterého by například měla skončit povinnost označovat provozovny dalším speciálním číslem, rozšíří se nabídka služeb centrálních registračních míst a výrazně se zjednoduší administrativa při stěhování. Firmám to ale nestačí a už teď volají po dalších změnách.

Bedřich Danda, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro podnikání 

„Podnikání nesmí svazovat nadbytečná administrativní zátěž. Chceme, aby pravidla byla přehledná, logická a jasná pro každého. Navrhovaná novela živnostenského zákona jde přesně tím směrem, když podnikatele zbavuje některých povinností, které jsou zcela nadbytečné.“ 

Podle mluvčího Hospodářské komory Petra Kopáčka přináší novela pozitiva v tom, že ruší některé dosavadní povinnosti pro podnikatele, které jsou již zbytečné a podnikatelům berou čas i peníze. Díky elektronizaci veřejné správy si již tyto informace, které dosud stát po podnikatelích požadoval na několika místech, dokážou státní instituce vzájemně předat, aniž by znovu podnikatele zatěžovaly, dodal.

Současně by podnikatelé nemuseli každou svoji provozovnu opatřovat speciálním identifikačním číslem, které se v praxi využívalo jen pro úřední statistiku. Identifikační číslo jako takové nezanikne, ale toto označení si už úředníci povedou sami, a povinnosti s tím dosud spojené pro podnikatele odpadnou.

Stěhování nemusí být pro podnikatele noční můrou

Méně práce také podnikatele čeká při stěhování. V případě, že mají místo podnikání na stejné adrese jako bydliště a hodlají to tak zachovat i po přestěhování, stačí tento fakt dopředu ohlásit živnostenskému úřadu a už se při stěhování nikdy nemusejí zajímat o nahlašování změny adresy místa podnikání. Živnostenský úřad si adresu sám přepíše.

Účetnictví
Zdroj: ČT24

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„Podnikatelé se mají soustředit na podnikání a na vytváření zisku, a ne na to, aby běhali po úřadech.“

Novela živnostenského zákona rovněž rozšiřuje služby centrálních registračních míst. Novela podnikatelům umožní, aby mohli prostřednictvím centrálního registračního místa, neboli živnostenského úřadu, oznámit správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně i změnu údajů, kterou již neoznamují přímo živnostenskému úřadu. Mimo jiné novela obsahuje i několik technických zpřesnění a úprav na základě praktických zkušeností s nynější úpravou živnostenského zákona. MPO tak pokračuje v omezování administrativy podnikatelů, které je také jednou z priorit vlády Petra Nečase. Systematické odstraňování byrokracie začalo v roce 2005. Poslední měření ukázalo, že se administrativní povinnosti podařilo omezit o téměř 16 procent, upozornilo ministerstvo.

Podnikatelé oslovení Českou televizí ale namítají, že zdaleka není vyhráno. V zákoně totiž stále zůstává spousta zbytečností, které jim přidělávají práci. „Musíme mít vybraného svého závodního doktora, musíme nařizovat prohlídky. Tyhle věci se musí platit. Přičemž každý člověk má přece svého, obvodního doktora,“ podotkl Pavel Pokorný, ředitel agentury 3p. Aby naplnil požární a bezpečnostní předpisy, musí také živnostník pravidelně dělat revize i zcela běžných spotřebičů - třeba kávovaru nebo rychlovarné konvice. A i když nepracuje s potravinami, minimálně jednou do roka je u něj hygienická kontrola.

S návrhem, aby novela živnostenského zákona přesunula průvodcovskou činnost z kategorie živností volných do kategorie živností vázaných, však hospodářská komora neuspěla. Podle Kopáčka má fakt, že odborný výklad může turistům poskytovat osoba bez prokázání odborných či jazykových znalostí, negativní dopad na kvalitu služeb cestovního ruchu a odporuje obecnému zájmu na kvalifikovanou interpretaci kulturního a přírodního dědictví. Současná situace se prý také nepříznivě promítá do sociální a ekonomické udržitelnosti profese.