USA jednají s Austrálií o otevřeném nebi

Washington - Ve Washingtonu dnes začínají jednání o dohodě o otevřeném nebi mezi Spojenými státy a Austrálií. Případné uzavření dohody by znamenalo deregulaci letecké dopravy mezi oběma zeměmi. Leteckým společnostem by umožnila létat z kteréhokoli města v USA do libovolného města v Austrálii.

Dohoda o otevřeném nebi odstraňuje překážky v letecké dopravě mezi státy. Dosavadní pravidla obsahují přesný počet přepravců, výčet měst, mezi kterými je možné operovat. Otevřené nebe by tak mělo přinést větší počet spojů a nižší ceny letenek.

Podobná dohoda, o které nyní Spojené státy vyjednávají s Austrálií, začne od března platit mezi Evropou a USA. Aerolinky už oznamují vznik nových značek, které dopravu mezi oběma kontinenty zajistí. „Letečtí experti vyčíslili, že dohoda mezi EU a USA povede k poklesu cen letenek zhruba o 10 euro v jednom směru. Tato úspora však může být vymazána rostoucími cenami leteckého paliva,“ zdůrazňuje Tomáš Hampl z Airwaves.cz.

„Svět letecké dopravy postupně směřuje k liberalizaci létání mezi jednotlivými státy. Ukázalo se totiž, že tam, kde je doprava liberalizována, roste rychleji, než je světový průměr,“ říká Hampl. Na území států, které v minulosti nekladly letecké dopravě žádné překážky, navíc vznikla důležitá mezinárodní uzlová letiště.