Světoznámí sportovci budou pomáhat českým vývozcům

Praha - Českým exportérům budou na zahraničních trzích pomáhat naši špičkoví sportovci. Vývozce budou propagovat v těch zemích, kde je jejich jméno nejznámější. Například hokejista Jaromír Jágr podpoří firmy usilující o zakázky v USA, Kanadě či Ruské federaci, píšou dnes Hospodářské noviny a Ekonom.

Základní koncepci spolupráce položilo memorandum o spolupráci při podpoře českých vývozců, které na sklonku loňského roku podepsaly Exportní garanční a pojišťovací společnost, Česká exportní banka, Česká sportovní a Český olympijský výbor. Záměr propojit sportovce s vývozci vychází ze zkušenosti, že v cizině jsou mnohem více známá jména vrcholových sportovců než sebevíc úspěšných firem.  

Jména sportovců zná každý, jména firem nikdo 

„Sportovci jsou vlastně naší populární exportní značkou, která je nejvíce vidět,“ komentoval náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Proto sportovci slibují, že se budou účastnit zahraničních obchodních misí, domácích společenských podnikatelských akcí nebo dají svá jména a fotografie k dispozici na prezentační materiály exportérů. Konkrétní formy spolupráce i finanční odměny budou sjednávány individuálně podle časové náročnosti, potřeb firem a možností sportovců. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současné době registruje 13 500 exportujících podniků, jichž se nabídka sportovců teoreticky týká. „Kdyby firmy chtěly exportovat nebo otevírat trhy ve východní Asii, tak by to mělo být v době, kdy tam Tomáš Berdych hraje. Nebo Jágr bude do konce května v Americe, určitě pro něho nebude problém zúčastnit se nějakých aktivit nebo podnikatelských misí v New Yorku či Washingtonu,“ uvedl předseda představenstva České sportovní Miroslav Černošek.