Pražská burza pozastavila obchodování s akciemi NWR

Praha - Pražská burza dnes ve 14:50 na patnáct minut pozastavila obchodování s akciemi těžařské společnosti New World Resources (NWR) po posílení o více než 20 procent. I po obnovení obchodování cenné papíry stále drží více než dvacetiprocentní růst, jedna akcie se prodává za více než 270 korun. NWR dnes oznámila, že letos zvýší produkci uhlí na 11,5 milionu tun proti původně oznámeným 11 milionům tun, aby vyhověla rostoucí poptávce zákazníků.

Firma rovněž informovala, že se dohodla s odběrateli na prodeji 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí do března 2011 a aktualizovala své odhady zásob. Celkové vytěžitelné zásoby společnosti činily k počátku letošního roku celkem 407 milionů tun.

Ceny zhruba 80 procent kontraktů na prodej koksovatelného uhlí jsou stanoveny na roční bázi, průměrná cena činí 163 eur (asi 4 080 korun) za tunu. To je o 87 procent více než v loňském roce a nárůst o 58 procent proti prvnímu čtvrtletí. Ceny pro zbývající pětinu prodejů budou sjednávány čtvrtletně. Průměrná sjednaná cena uhlí oceňovaného čtvrtletně ve druhém čtvrtletí činí přibližně 135 eur za tunu.

Nizozemskou společnost NWR vlastní z 63,7 procenta společnost BXR Mining B.V. nepřímo ovládaná firmou RPG Partners Limited, již vlastní společně Zdeněk Bakala a investiční společnost Crossroads Capital Investments Inc. Zbývající akcie NWR se obchodují na burzách.