KKCG chce odstřihnout přístup vedení Sazky k majetku

Praha - Společnost z investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka dala Městskému soudu v Praze návrh na předběžné opatření, které by omezilo oprávnění představenstva Sazky nakládat s firemním majetkem. Navrhla také v Sazce ustanovit předběžného insolvenčního správce. Firma tvrdí, že koncem ledna skoupila některé pohledávky a dluhopisy a momentálně je jedním z největších věřitelů Sazky. Dotčená firma návrh odmítá a hodlá se proti němu bránit.

Společnost KKCG SF také požádala o jmenování prozatímního věřitelského výboru Sazky. Podle KKCG je Sazka připravena svěřit své obchodní vedení osobám, jejichž zájmy mohou být v rozporu se zájmy jejích akcionářů a věřitelů: „Dlužník hodlá v nejbližší době činit úkony, v jejichž důsledku zcela nepochybně dojde ke změnám majetkové podstaty dlužníka v neprospěch věřitelů.“

„Sazka považuje návrh za nedůvodný, zásadně ho odmítá a bude se proti němu všemi dostupnými prostředky bránit,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Počátkem února KKCG oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Tehdy uvedla, že získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat „všemi dostupnými prostředky“. KKCG koncem ledna předložila „přátelskou investiční nabídku“ představenstvu Sazky s návrhem, aby ji předalo akcionářům. Nedostala na ni ovšem žádnou reakci.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou dostal Městský soud v Praze od firem podnikatele Radovana Vítka 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun a vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. KKCG přihlásila 10. února do insolvenčního rejstříku pohledávku po splatnosti ve výši 409 milionů korun.

Největší česká loterijní společnost minulé pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Kvůli tomu firmy uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.