Irsko svolává krajany i turisty, potřebuje peníze

Dublin - Irská ekonomika prošla v posledních letech výraznou ekonomickou krizí, která postihla její hospodářství natolik, že se Irové začali stěhovat do zahraničí. Ubylo i turistů, kteří do země zamířili. Příjem z cestovního ruchu byl přitom významnou součástí státních zisků. Teď se proto tamní úřady snaží nalákat cestovatele z celého světa zpátky prostřednictvím kampaně nazvané „Setkávání“.

Irů, kteří zemi v minulosti opustili, žije po celém světě na 70 milionů. Jen za posledních deset let jich odešlo asi sto tisíc. „Tady ve Spojených státech je mnoho Irů a jejich odkaz je tu hodně znát. V Irsku mají kořeny, ale nevrací se tam. Myslím, že právě ono setkávání by mohlo pomoci, aby se tam vydali a vzpomněli si, jak krásná je to země,“ prohlásila Caroline, americká občanka zasnoubená s Irem. 

Oslovování třeba i přes sociální sítě

Princip kampaně, kterou vymysleli sami irští občané, je jednoduchý. Turisti, kteří Irsko navštívili, mají pomocí sociálních sítí nebo jednoduše při setkávání s přáteli oslovit co nejvíc lidí, aby se do země vydali a přinesli tam tak nějaké peníze. „Chceme se věnovat hlavně diaspoře, která naši zemi postihla. Přímo tady v Irsku proto budeme organizovat ona setkání, a to po celé zemi. Už se na ně přihlásilo na osm tisíc lidí a myslím, že se jim ten nápad líbí,“ konstatoval zástupce irského ministra sportu a turistiky Michael Ring. 

Niall Gibbons, výkonný ředitel agentury Tourism Ireland:

„Turismus zaměstnává asi 200 tisíc lidí v zemi. Letos bychom rádi, aby sem přijelo asi sedm a půl milionu turistů, kteří by přivezli asi tři a půl miliardy eur. Aby sem turisty přilákala, snížila řada měst dokonce turistickou daň.“

Irské úřady věří, že na dva a půl tisíce akcí během celého roku pomůže oslovit i ty, kteří na Irsko už třeba zanevřeli, ale i ty, kteří tu vůbec nebyli, i když třeba ze země původně pocházejí.

Irsko toho podle nich má hodně co nabídnout - ať už tradice, nádhernou přírodu nebo dlouhou a zajímavou historii. „Díky kampani setkávání se mi už povedlo přesvědčit nejen moje rodiče, ale i řadu kamarádů, aby se do Irska jeli podívat. Podle plánu budou cestovat po celé zemi a moc se na to těší,“ řekla Caroline. 

Irsko
Zdroj: ČT24

Irská ekonomika se pomalu zvedá

Od roku 2009 se příliv turistů do Irska pravidelně snižuje. Na začátku recese klesl asi o třináct procent a dlouho nerostl. V posledních měsících ale začala tamní ekonomika pomalu růst a existuje tak naděje na zotavení. Do země přijelo asi o třicet tisíc lidí víc. 

Setkávání bude probíhat při různých akcích, a to společenských, sportovních nebo kulturních. Budou pravidelně rozmístěny tak, aby se turisti do země mohli vydat prakticky kdykoliv. Podle představ Irů by mělo jen na samotná setkávání dorazit až 350 tisíc lidí.

Irsko se snaží nalákat do země víc turistů (zdroj: ČT24)