Evropská komise rozhoduje o povolení dovozu americké drůbeže do Evropy

Brusel - Evropská komise by měla do června rozhodnout, jestli povolí dovoz americké drůbeže do Evropy. Tento krok by zlepšil obchodní vztahy se Spojenými státy. Komise je však rozdělená, část komisařů v čele s Günterem Verheugenem navrhuje ignorovat vědecká doporučení Evropské agentury pro bezpečnost potravin a dovoz povolit.

Zákaz se týká dovozu drůbeže ošetřované antimikrobiálními léky. Nařízení platí od roku 1997 a v současnosti je největším problémem v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a unií. Američané obviňují Evropskou komisi, že uměle vytváří obchodní bariéry, stejně jako v případě geneticky upravených potravin.

Podle Bruselu zákaz oficiálně představuje zdravotnické normy, ale objevuje se také pozitivní vliv na evropské chovatele drůbeže, kteří mají díky zákazu větší odbyt na unijním trhu. Do roku 1996 tvořila americká kuřata polovinu z celkového dovozu.

Spojené státy našly velkého zastánce v místopředsedovi Evropské komise a komisaři pro podnikání a průmysl Günteru Verheugenovi. Přesto, že problematika dovozu drůbeže nespadá do jeho agendy, v lednu o povolení dokonce mluvil s ekonomickým poradcem George Bushe Danielem Pricem. Teď se snaží přesvědčit ostatní eurokomisaře, aby byl zákaz zrušen v červnu na nadcházející schůzce transatlantické ekonomické rady.

Za udržení zákazu se naopak přimlouvají evropští zemědělci, pro něž znamená menší konkurenci a větší odbyt na trhu. Pokud by Brusel zákaz zrušil, levnému americkému dovozu by evropští zemědělci těžko konkurovali. Podle prezidenta české Agrární komory Jana Veleby by zrušení zákazu bylo těžkou ránou i pro české producenty. Vydělali by na něm ale zákazníci, protože levný americký dovoz by mohl cenu drůbeže snížit.