Bernanke míří do čela Fedu na další čtyři roky

Oak Bluffs (USA) – Ben Bernanke, muž, který se stal symbolem obřích státních injekcí určených k záchraně amerických bank po vypuknutí finanční krize, bude nejméně do roku 2014 stát v čele jedné z nejvlivnějších finančních institucí světa. Do čela americké centrální banky (Fed) ho dnes na další čtyřleté funkční období navrhl prezident Spojených států Barack Obama. Nominaci pětapadesátiletého Bernankeho teď ještě musí potvrdit Senát.

„Jako expert na velkou hospodářskou krizi si Ben (Bernanke), předpokládám, nikdy nepředstavoval, že bude součástí týmu, který bude pomáhat řešit další krizi. Jeho tvořivost a jeho schopnost mu pomáhá něčeho takového dosáhnout, proto ho opětovně nominuji na funkci šéfa Fedu,“ řekl Obama.

První funkční období nynějšího šéfa Federálního rezervního systému, jak zní oficiální název americké centrální banky, končí 31. ledna 2010. Právě v průběhu finanční krize si Bernanke vysloužil kontroverzní pověst muže, který se nebojí utrácet stamiliardy dolarů, aby předešel krachu velkých domácích finančních ústavů.

Barack Obama, prezident USA:

"Ben Bernanke provedl Fed jednou z nejhorších finančních krizí, jakou tato země i svět kdy zažily."

Fed pod Bernankeho vedením se tak například zasadil o záchranu pojišťovacího ústavu AIG. Na druhou stranu však odmítl pomoci investiční bance Lehman Brothers, za což se svým týmem sklidili kritiku. Po kolapsu banky Lehman Brothers se totiž finanční krize značně vyostřila a vzala za své důvěra ve finanční instituce.

Sám Bernanke v reakci na svou opětovnou nominaci slíbil, že bude nadále pracovat na vytvoření stabilního finančního prostředí tak, aby se ve Spojených státech dalo opět podnikat a aby tak položil základy pro stabilní finanční systém v USA.

Bernankeho nominaci musí nyní ještě potvrdit americký Senát. V něm mají Obamovi demokraté většinu, a tak přesto, že i z jejich řad zaznívá na hlavu šéfa Fedu častá kritika, pravděpodobně nebudou stát prezidentovu rozhodnutí v cestě.