Zelení budou sbírat podpisy proti stavbám na Letné

Praha - Pražská Letná bude za pár let k nepoznání. Zatímco teď je místem odpočinku, v roce 2010 by to mělo být jinak. Na Letné vyroste řada nových staveb. Proti zástavbě protestuje pražská Strana zelených. V neděli chtějí u bývalého Stalinova pomníku zahájit petiční kampaň.

Zeleným se nelíbí záměr pražského zastupitelstva vybudovat na jedné z posledních zelených ploch uprostřed města obří akvárium, národní stadion nebo kontroverzní stavbu nové budovy Národní knihovny. „Jde o velké projekty a my postrádáme veřejnou debatu,“ říká Petra Kolínská, šéfka pražské Strany zelených.

Proto zelení zahájili akci s názvem Zachraňme Letnou, která má za úkol vyvolat veřejnou diskusi o stavebním záměru. Kromě obřích budov stadionu, akvária a knihovny byla na Letné zahájena také stavba tunelu vnitřního pražského silničního okruhu. Všechny tyto objekty budou podle organizátorů petiční akce zásadně zasahovat do nynější podoby letenské pláně.

„My se domníváme, že největší devizou Letné je fakt, že je to historicky a dlouhodobě prázdná plocha. Pro nás je prioritou zachovat volný prostor, protože i ten má své hodnoty, zvláště v takto turisticky exponované části Prahy,“ vysvětluje koordinátor akce Zachraňme Letnou Ondřej Mirovský. K tomu, aby téma bylo otevřeno na zasedání zastupitelstva, musí autoři petice sebrat tisíc podpisů.

Projekty se ale podle ředitelky odboru územního plánu z pražského magistrátu Jitky Cvetlerové budou ještě projednávat. „Magistrát zahajuje veřejnou architektonickou soutěž na celou letenskou pláň, ta by měla jasně ukázat budoucí tvář Letné. Soutěž bude ukončena v únoru nebo březnu, pak bude veřejnost se studií seznámena,“ zdůraznila ve studiu ČT24 Cvetlerová. Zároveň však připustila, že by mohlo dojít k zásadní změně územního plánu Letné, což by zřejmě znamenalo zástavbu volné plochy.