Záruční lhůta na letouny CASA se o půlrok prodlouží

Praha - Ministerstvu obrany se podařilo vyjednat prodloužení záruční lhůty na letouny CASA o dalších šest měsíců. Za tu dobu by měl výrobce zprovoznit systém pasivní ochrany, kvůli kterému letadla nemůžou na misi do Afghánistánu. Ministr Alexandr Vondra stále věří, že se podaří dopravní letouny, jejichž nákup je kritizován za předražený, plně zprovoznit. Podle opozice by ale bylo nejlepším řešením smlouvu rovnou vypovědět.

„Je samozřejmě možné vypovědět smlouvu tak, jak je, ale musíme mít znalost o všech právních i ekonomických důsledcích a já nechci udělat nic, co by přineslo víc škody než užitku,“ podotkl ministr obrany Alexandr Vondra. Právě on se chce příští týden sejít se svým stínovým protějškem, aby spolu řešili možnosti vzdušné obrany republiky. V roce 2015 totiž končí pronájem stíhaček gripen.

Stínový ministr obrany Jan Hamáček pozvání na schůzku uvítal. „Letouny CASA jsou jeden velký skandál a nejčistší řešení by bylo letouny vrátit, využít toho, že nesplňují požadavky Armády České republiky, vrátit je dodavateli, vypsat nové výběrové řízení, aby dostali vojáci kvalitní stroj,“ doplnil Hamáček.