Žalobce nepravomocně zastavil trestní stíhání exšéfa VZP Horáka v kauze půlmiliardové náborové smlouvy

Státní zástupce zastavil trestní stíhání bývalého ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a exšéfa firmy IZIP Jiřího Paška za zločin pletichy při veřejné soutěži. Informaci ČT o zastavení trestního stíhání potvrdil dozorující státní zástupce Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Policie je navrhla obžalovat loni v srpnu v kauze půlmiliardové náborové smlouvy. Pašek je ale v tomto případu stále obviněný za zpronevěru.

„V této věci bylo státním zástupcem VSZ v Praze rozhodnuto o trestním stíhání 2 osob tak, že jejich trestní stíhání bylo zastaveno. A to pro skutek, v němž byl spatřován trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Po provedeném vyšetřování bylo zjištěno, že skutky nejsou trestným činem a není důvod k postoupení věci,“ uvedl k případu státní zástupce Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Smlouva na nábor nových pojištěnců

Podle policie v roce 2008 podepsali bývalý šéf firmy IZIP Jiří Pašek a exředitel VZP Pavel Horák půlmiliardovou smlouvu na nábor nových pojištěnců bez vypsání veřejné soutěže. Pojišťovna na základě této smlouvy vyplatila v letech 2009 až 2011 firmě IZIP celkem 553,5 milionu korun.

Podle Lidových novin připadlo na nové pojištěnce VZP ale jen necelých čtyřicet milionů, zbytek šel na nábor nových klientů pro společnost IZIP. U těch pak nikdo neprověřoval, ke které zdravotní pojišťovně ve skutečnosti patří. Přitom právě jejich registrace v elektronické zdravotní knížce výrazně zvedla hodnotu společnosti IZIP (dnes Zdravel), která ji provozovala. Podle státního zástupce Prygla tak mohla firma IZIP získat neoprávněně prospěch ve výši 162 milionů korun.

Případ spustilo trestní oznámení exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v roce 2012. Následovalo po nařízeném auditu hospodaření VZP, který odhalil nesrovnalosti právě ve smlouvách se společností IZIP. Detektivové poté obvinili pět lidí, včetně Horáka a Paška.

V roce 2014 ale Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zrušilo, protože podle něj bylo předčasné, a policisté měli případ znovu prověřit. V roce 2017 policie v kauze znovu zahájila trestní stíhání pěti lidí. Dva z nich ale následně uspěli se stížností a stíhaní už nejsou. Policie pak loni v srpnu navrhla před soud postavit jen Horáka, Paška a dalšího obviněného.

Pašek je stále obviněný ze zpronevěry

V případě Horáka a Paška teď státní zástupce Prygl zastavil stíhání za trestný čin pletichy při veřejné soutěži. Rozhodnutí ale zatím není podle něj pravomocné, protože bylo napadeno stížností. Z vyjádření státního zástupce dále vyplývá, že Pašek zůstává v kauze stále obviněný ze zpronevěry.

Za stejný trestný čin je spolu s ním stíhaný ještě bývalý zaměstnanec VZP, který se později stal zástupcem obchodní společnosti spolupracující s firmou IZIP. „O jejich trestním stíhání bude ještě rozhodováno v další fázi tohoto trestního řízení,“ upřesnil státní zástupce Prygl.

Součástí projektu IZIP byly vedle informací o zdraví pojištěnců VZP v elektronických zdravotních knížkách také služby pro komunikaci s plátci pojistného a dalšími institucemi. Projekt se ale nepodařilo plošně rozšířit. Za služby zaplatila VZP firmě IZIP za dvanáct let zhruba dvě miliardy korun.

V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a v roce 2015 i smlouvu na provoz portálu. Koncem téhož roku nahradila pojišťovna portál IZIP novým systémem VZP Point. Za portál IZIP platila VZP šest milionů korun měsíčně, VZP Point ji stojí šest milionů za celý rok.