Velikonoce budou slunné a teplé

Praha - Letošní velikonoční svátky by měly být slunečné a teplé. Teploty se budou pohybovat okolo dvaceti stupňů Celsia, občas se ale vyskytnou přeháňky. Na tuto roční dobu se teploty pohybují nad dlouhodobým průměrem. Podle pranostik přichází koncem března takzvané mariánské oteplení. Povětrnostní situace se nad střední Evropou ustálila až počátkem dubna, kdy začalo svítit sluníčko.

Dnešek by měl být z celého týdne dnem s největší oblačností, srážky by v následujících dnech měly být zejména na horách v podobě občasných přeháněk, ojediněle opět bouřek. V nižších polohách budou srážky jen ojedinělé. V pátek, sobotu a neděli by mohlo být dokonce i lehce přes dvacet stupňů, v pondělí a úterý zůstanou teploty pod touto hodnotou.  

Vysoké teploty a obloha téměř bez mráčku vystřídaly v půlce minulého týdne ještě do té doby panující zimní počasí. Hned v pátek 3. dubna padaly na mnoha místech republiky teplotní rekordy. Mnohde bylo i přes 22 stupňů Celsia a vysoké teploty byly i na horách - v Bedřichově v Jizerských horách bylo 17,1 stupně Celsia, starý rekord měl hodnotu 16,6 stupně Celsia z roku 2001.

Počátkem tohoto týdne se teplota šplhala ještě výše, až k hodnotě 25 stupňů Celsia, což znamená letní den. Úterní naměřené hodnoty 20 až 24 stupňů Celsia odpovídají třetí dekádě května. Nejvyšší teplota byla naměřena v Kopistech a v Praze-Karlově, kde bylo 24,4 stupně Celsia. I ve středu bylo mnohde přes 20 stupňů Celsia, na severní Moravě 23 stupňů Celsia. Přidaly se však přeháňky, místy dokonce bouřky, které teplotu srazily.