Vánoční kapři už začali držet půst

Výlov kaprů na jižní Moravě skončil. Než se ale ryby dostanou na vánoční trhy, stráví několik týdnů v nádržích s čistou vodou, kde jim začíná půst.

Po třech až pěti letech života v rybníce čeká kapry cesta na jídelní stůl. Jako první ale zamíří do sádek, kde už se dál nekrmí. „Principem sádek je, aby se ryba vyčistila, aby strávila zbytek potravy a aby k zákazníkovi či na zpracování už šla ve vyčištěném stavu,“ přiblížil obchodní ředitel Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek.

Do objemných sádek tohoto rybníkářského podniku se vejde zhruba tuna ryb. Dvě třetiny z nich by nakonec měli skončit na vánočním trhu. Na takovou cestu využívá firma nákladní vozy, které pojmou přibližně dvanáct set kilogramů kaprů.

V prodeji se první kapři objeví od poloviny prosince. Ceny zůstávají stejné jako loni, minimálně v sádkách, kde je mohou prodejci nakoupit od 75 korun za kilogram. Konečná cena na stáncích ale může být vyšší, za výběrového kapra se tak může dostat ke stokoruně za kilogram.

2 minuty
Kapři mají výlov za sebou, čeká je pobyt v sádkách
Zdroj: ČT24

Kapr by měl být při koupi bez povrchového poškození nebo plísní

Při výběru kapra v kádích by měli lidé dbát na kvalitu. „Ryby by neměly ležet na boku nebo břichem nahoru. Na jejím povrchu by neměly být žádná poškození a neměly by tam být ani plísně,“ shrnul vedoucí hygienik Veterinárního hygienického střediska Brno.

Zákazník pak má dvě možnosti - buď si rybu koupí živou, nebo si ji nechá rovnou na místě zabít. Předem naporcované maso si pak mohou v kamenných obchodech koupit ti, kdo by si s celým kaprem neporadili. Tradičně každopádně hygienici varují před vypouštěním živého kapra do přírody, kde by uhynul.

Výlov rybníka, ilustrační foto
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Načítání...