Výlov kaprů na jižní Moravě skončil. Než se ale ryby dostanou na vánoční trhy, stráví několik týdnů v nádržích s čistou vodou, kde jim začíná půst.
Vánoční kapři už začali držet půst
Po třech až pěti letech života v rybníce čeká kapry cesta na jídelní stůl. Jako první ale zamíří do sádek, kde už se dál nekrmí. „Principem sádek je, aby se ryba vyčistila, aby strávila zbytek potravy a aby k zákazníkovi či na zpracování už šla ve vyčištěném stavu,“ přiblížil obchodní ředitel Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek.
Do objemných sádek tohoto rybníkářského podniku se vejde zhruba tuna ryb. Dvě třetiny z nich by nakonec měli skončit na vánočním trhu. Na takovou cestu využívá firma nákladní vozy, které pojmou přibližně dvanáct set kilogramů kaprů.
V prodeji se první kapři objeví od poloviny prosince. Ceny zůstávají stejné jako loni, minimálně v sádkách, kde je mohou prodejci nakoupit od 75 korun za kilogram. Konečná cena na stáncích ale může být vyšší, za výběrového kapra se tak může dostat ke stokoruně za kilogram.
Kapr by měl být při koupi bez povrchového poškození nebo plísní
Při výběru kapra v kádích by měli lidé dbát na kvalitu. „Ryby by neměly ležet na boku nebo břichem nahoru. Na jejím povrchu by neměly být žádná poškození a neměly by tam být ani plísně,“ shrnul vedoucí hygienik Veterinárního hygienického střediska Brno.
Zákazník pak má dvě možnosti - buď si rybu koupí živou, nebo si ji nechá rovnou na místě zabít. Předem naporcované maso si pak mohou v kamenných obchodech koupit ti, kdo by si s celým kaprem neporadili. Tradičně každopádně hygienici varují před vypouštěním živého kapra do přírody, kde by uhynul.