Vandas si chce stěžovat na poštovní prodlení

Brno - Vládní návrh na rozpuštění Dělnické strany (DS) ležel několik dní na poště v Praze, aniž by prý pošta představitele strany na důležitou zásilku upozornila. Strana si proto chce stěžovat, dnes v podvečer si zásilku zástupce strany na poště vyzvedl. Návrh poslal Dělnické straně Nejvyšší správní soud (NSS) k vyjádření a případnému doplnění důkazního materiálu. Předseda DS Tomáš Vandas ve středu v prohlášení uvedl, že netuší, kde se dokument nachází, a označil nedoručení návrhu vlády za „záměrné zkracování lhůty potřebné k vyjádření“. Dnes problém označil za chybu České pošty.

„Něco podobného se nám stalo již podruhé. Přitom máme zájem na tom, získat návrh co nejdříve, abychom se s ním mohli důkladně seznámit,“ komentoval údajné zdržení Vandas. Nejvyšší správní soud balík odeslal 1. října na doručovací adresu Dělnické strany. Dnes ověřil doručení a zjistil, že balík je od 5. října na poště v Praze-Ruzyni. „To samé jsme dnes po urgencích zjistili také. Přitom ještě včera (ve středu) nám pošta tvrdila, že tam nic nemáme,“ uvedl Vandas.

Dělnická strana má na zpracování svého vyjádření k návrhu lhůtu do 15. listopadu. Vandas ji chce prodloužit asi o 14 dní, a to především kvůli obsažnosti návrhu, který má asi 80 stran. NSS kvůli chybějící doručence zatím také nezveřejnil text návrhu na svých webových stránkách. Kdyby si zásilku na poště nikdo nevyzvedl do deseti dnů, považoval by ji soud za doručenou.

Předseda DS Tomáš Vandas ve středu v prohlášení uvedl, že netuší, kde se nyní dokument nachází. Dělnická strana považuje nedoručení návrhu vlády za „záměrné zkracování lhůty potřebné k vyjádření“. Soud lhůtu původně stanovil do 15. listopadu. DS ji chce prodloužit na dobu „adekvátní k rozsahu návrhu vlády ČR“. Návrh má asi 80 stran.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24