U Nového Boru ohrožují řidiče jeleni

Nový Bor - Vysoká zvěř ohrožuje i letos řidiče na rušné silnici číslo I/9 mezi Novým Borem a Svorem. Při nedávné vážné nehodě se tam srazil ford s jelenem. Škoda na autě se pohybuje okolo 200 000 korun, jelen havárii nepřežil. Loni v únoru zahynul u Nového Boru po srážce s jelenem řidič osobního auta.

Vysoká zvěř je tam pro motoristy mimořádně nebezpečná a ročně tam zaviní několik havárií, řekl mluvčí českolipské policie Roman Bradáč. Podle mluvčího vozidlo při podobných haváriích podrazí většinou jelenovi nohy a zvíře přeletí dozadu přes čelní sklo a kapotu. „Viděl jsem jednou, jak Škoda Felicia měla po střetu s jelenem přeražené oba přední sloupky,“ upozornil.

Vysoká zvěř sestupuje na Novoborsko do nižších poloh z Lužických hor a mezi Novým Borem a Svorem přechází komunikaci, po které motoristé jezdí velmi rychle. Povolených 90 kilometrů v hodině překračují nejednou o desítky kilometrů a někdy se tam řítí i dvakrát rychleji.

Jeleny a laně lákají do údolí plodiny na polích. V největším nebezpečí se ocitají řidiči brzy ráno, kdy se vysoká zvěř vrací z pastvy zpátky do hlubokých lesů. Na cestu se vydává také za soumraku a po setmění. Rizikové místo se nachází také u Bílého Kostela na Liberecku, kam sestupuje vysoká zvěř z ještědského hřebenu. Chodí stále stejným koridorem.