Topolánek ve Washingtonu ocenil premiérskou medailí bratry Mašíny

Praha/Washington - Na půdě české ambasády ve Washingtonu dnes předal premiér Mirek Topolánek premiérskou medaili Josefu Mašínovi, jednomu z trojice mužů, kteří se v roce 1953 prostříleli z komunistického Československa na Západ. Jeho bratr Ctirad byl zaneprázdněn a omluvil se. Topolánek je tak vůbec prvním polistopadovým politikem, který některého ze skupiny bratří Mašínů vyznamenal. Udělení plakety premiér podle svých slov s nikým nekonzultoval. Po návratu do Prahy chce medaili předat i Milanu Paumerovi.

Premiér Topolánek již kvůli medaili pro bratry Mašíny čelí trestnímu oznámení. Berounskému okresnímu státnímu zastupitelství ho dnes podal Jaroslav Brehovský. Podle něj se Topolánek oceněním bratrů Mašínů dopouští trestného činu - schvalovat vraždu a loupežné přepadení není správné.

„Je to velmi příjemné překvapení, určitě to ve společnosti vzbudí velké vášně,“ komentovala informaci sestra bratrů Mašínových Zdena a zároveň ocenila premiéra, že se na rozdíl od prezidentů Havla a Klause nebojí tohoto kroku.

Josef Mašín si velmi váží udělení medaile od premiéra Mirka Topolánka. Ale ani toto ocenění ho zřejmě nepřiměje k návštěvě původní vlasti.

Čestná plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním kontroverzního činu bratří Mašínů, při němž začátkem 50. let přišlo o život šest lidí, od
jednoho z nejvyšších představitelů státu. Už několikrát byli navrženi na
různá státní ocenění, nikdy je ale nedostali.
 
"Mám problém s politickou situací v České republice, s existencí
komunistické strany, která poslala mou matku a mé přátele na popraviště," řekl Josef Mašín českým novinářům ve Washingtonu v předvečer převzetí medaile. Pochybnosti o tom, že se česká společnost vyrovnala s komunistickou minulostí, označují Mašínové za důvod, proč ani 18 let od pádu komunismu své rodiště ještě nenavštívili.
„Vážím si vyznamenání i toho, že premiér dělá kroky ve správném směru. Doufám, že bude v této činnosti pokračovat,“ řekl Mašín.

Čin trojice odbojářů, kteří se v roce 1953 prostříleli z komunistického Československa na Západ, stále rozděluje společnost. Jedni mají Josefa a Ctirada Mašínovi a Milana Paumera za hrdiny, druzí za vrahy, neboť při jejich útěku zahynulo šest lidí - pět policistů a jeden pokladník. Premiér Topolánek se teď jasně postaví na stranu jejich obdivovatelů.

Vojenský historik Eduard Stehlík pro ČT připomíná, že při hodnocení činnosti bratří Mašínů je potřeba brát v úvahu, z jaké rodiny pocházeli. Jejich otec byl vlastenec a vychovával své děti k lásce k vlasti a k boji proti zlu a totalitě. Poté, co po roce 1948 nastal nový totalitní režim, se bratři domnívali, že jde o podobnou situaci jako za druhé světové války. Utvrzovala je v tom i skutečnost, že nový režim zatýkal spolupracovníky jejich otce, a proto se rozhodli proti tomuto režimu bojovat se zbraní v ruce. Stehlík po zvážení tehdejší situace v Československu považuje jejich činnost za legitimní.

Útěk skupiny bratří Mašínů

Synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem prováděli různé sabotáže, až se nakonec všichni tři probili do západního Německa.

Při jejich útěku ovšem zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. Všichni byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo k mnohaletému vězení.
 
Ke svému činu by se Josef Mašín neváhal rozhodnout znovu. „Protože tehdy bylo něco, za co stálo bojovat,“ řekl. Jeho rodina bojovala za vznik samostatného Československa i proti nacistům. „A my jsme chtěli pokračovat v boji proti komunismu. Tento boj ještě není skončený,“ zdůraznil. Skutečnost, že komunisté mají stále silné zastoupení v českém parlamentu, je podle něho svědectvím, že lidé neznají historii.

Josef Mašín bude třetím držitelem Čestné plakety předsedy vlády 

Čestnou plaketu předsedy vlády, kterou dnes převzal Josef Mašín, udělil ve středu Topolánek rovněž vězněnému kubánskému disidentovi Oscaru Bissetovi, odsouzenému k 25 letům vězení. Jako vůbec prvnímu zahraničnímu nositeli udělil premiér čestnou medaili in memoriam nedávno zesnulému předsedovi zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tomu Lantosovi. Při zahájení činnosti takzvaného českého klubu v Kongresu USA ji ve středu od Topolánka převzala vdova Annette Lantosová. Český klub (Czech Caucus) tvoří členové obou komor Kongresu z obou hlavních politických stran. Jeho posláním má být především podpora českých zájmů při parlamentním rozhodování.

Bratři Mašínové
Zdroj: ČT24