Srnčí říje vrcholí, pozor na srážku se zvěří

Praha – V srpnu vrcholí srnčí říje. Řidiči by se tak měli mít na pozoru. Srážka se zvířetem na silnici hrozí nejen v noci, ale i během celého dne. Podobných případů přibývá – jen za první pololetí letošního roku došlo skoro ke třem tisícům střetů.

Podle statistik se v roce 2011 střetli se zvěří celkem ve 3 693 případech, o rok později už bylo srážek 5 517. V období od ledna do června 2013 bylo zaznamenáno celkem 2 860 případů.

Myslivec Václav Svoboda upozorňuje, že během říje je srnčí zvěř v pohybu prakticky celý den – a silnice pro ni není překážkou. „Je důležité, aby se řidiči snažili sledovat i to, co se děje vedle silnice, i když mnohdy se srážce už zabránit nedá,“ radí Svoboda. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v této souvislosti připomíná, že střet se zvěří, zvláště s většími kusy, mívá i tragické následky. Letos takto zemřeli dva lidé.  

Myslivci podél silnic nechávají pachové bariéry v podobě pěny, aby zvěř odradili od nepřehledných úseků. Jde o koncentrovaný lidský pach. Podél dálnic pomáhají ploty, na jihu Čech se zase osvědčily odrazky. Když jede auto, jeho světlo se díky nim odráží přímo do lesa, a tím zvěř plaší.

Kvůli srnčí říji by řidiči měli být obezřetní zhruba do poloviny srpna. Ani pak by ale neměli polevit – na podzim přibývá střetů s jeleny a divokými prasaty, která utíkají z vyoraných polí.

Srážky se zvěří (zdroj: ČT24)