Soud zrušil trest za údajné zneužití konopí - žena si z něj dělala léčivou mast

Tábor - Táborský krajský soud zrušil rozsudek nad 51letou překladatelkou Libuší Bryndovou, která v červenci dostala podmíněný trest za údajné zneužití konopí k toxikomanii. Žena podle své výpovědi konopí používala k výrobě léčivé konopné masti - má totiž artritické a astmatické obtíže. Případem se tak bude znovu zabývat Okresní soud v Táboře, proti jehož verdiktu se obhájkyně Bryndové odvolala. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů hrozilo Bryndové až pět let vězení.

Trestní stíhání odstartoval pořad České televize, v němž Bryndová vystupovala jako pěstitelka konopí. Říkala, že používá konopné máslo a masti a inhaluje drť, což jí pomáhá při astmatických záchvatech. Uvedla, že konopí pěstuje cíleně. „Konopí pěstuju, abych se léčila a ta léčba mi normálně pomáhá,“ říká Libuše Bryndová. Policisté ji ale rostliny odvezli a obvinili ji ze dvou trestných činů.

Podle obžaloby žena loni a předloni vypěstovala na svém pozemku ve Zlukově na Táborsku nejméně 26 rostlin konopí, přičemž hodnota psychotropní látky v rostlinách překračovala povolená 0,3 procenta. Celkem vypěstované konopí obsahovalo přes 26 gramů účinné látky. Obhajoba však argumentovala tím, že hodnota psychotropních látek v rostlinách byla pro využití k toxikomanii příliš nízká.