Soud odblokoval konta Věcí veřejných, oznámil Bárta

Praha - Městský soud v Praze tento týden zrušil loni zahájenou blokaci účtů Věcí veřejných. Vyhověl tak stížnosti strany na policejní postup. Policie loni v listopadu při postupu proti skupině lidí, kteří obchodovali s pohonnými hmotami a krátili při tom daně, zajistila více než 30 milionů korun.

Kriminalisté v listopadu také vydali zajišťovací příkaz na 3,9 milionu z konta VV. Mezi zadrženými byl podle médií také Daniel Musil, jeden ze stranických sponzorů. „Řada útoků vedených na nás v poslední době byla právě spojována se sponzorem VV panem Musilem,“ oznámil na tiskové konferenci předseda VV Vít Bárta. Soud dal podle něj svým rozhodnutím najevo, že strana z hlediska svých financí nemá s Musilem nic společného.

Daniel Musil
Zdroj: ČT24

V loňském roce dostaly VV od sponzorů 38,4 milionu korun, z toho největší část jim darovaly firmy, z nichž mnohé jsou podle médií přímo či nepřímo napojeny na Musila. Podle VV stojí Musil za společnostmi Kastelis (dar 3,5 milionu korun) a Malepar (dar 2,68 milionu korun). Advokát dal VV v roce 2011 osobně i dalšího půl milionu korun. Už loni tehdejší předseda VV Radek John zdůrazňoval, že stranické peníze nemají s případnou trestnou činností sponzora nic společného.

Případem podezřelého financování se letos zabývali Reportéři ČT:

"Štědří mecenáši strany odmítají zveřejnit, na čem peníze vydělali, a nedlouho poté, co firmami protekly miliony pro Věci veřejné, se jich podezřelým způsobem zbavili. Z darovacích smluv vyplývá, že za zmiňovaných šest sponzorů jednali tři lidé.

Média spekulují, že za většinou darů stojí advokát Daniel Musil, kterého policie stíhá za finanční podvody. Sestra advokáta Musila, Zuzana Musilová, darovala Věcem veřejným 1,34 milionu. Sponzorovala je přes pět firem, z nichž dvě jsou právě ty, o které se nyní zajímáme."

„Od loňska mají všechny tyto firmy nového majitele. Nový majitel těchto bývalých šesti sponzorů Věcí veřejných, jistý Lukáš Müller, poutá pozornost tím, že podle obchodního rejstříku figuruje v dalších 53 firmách. Velmi zajímavý je i proto, že je to klient již zmiňovaného advokáta Daniela Musila. Lukáše Müllera jsme hledali na adrese bydliště uvedené v obchodním rejstříku. Nakonec jsme zjistili, že je hlášen na městském úřadě.“

Podrobnejší článek najdete zde.

V souvislosti s kauzou policie zajistila 15 lidí, provedla několik domovních prohlídek, zabavila také dvě luxusní auta a zhruba 1,7 milionu korun v hotovosti. Škodu v případu vyčíslila policie na 230 milionů korun.

Stížnost na novináře Kroupu

První místopředsedkyně VV Petra Quittová na dnešní tiskové konferenci rovněž oznámila, že strana podala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) stížnost na pořad televize Nova Na vlastní oči, který referoval o stranických penězích Věcí veřejných.

„Hodláme se bránit snaze reportéra (Janka) Kroupy využívat tento pořad k šíření naprosto nepravdivých informací o Věcech veřejných s pomocí zfalšovaných dokumentů,“ dodala. Pořad Na vlastní oči před lety připravoval také bývalý předseda VV Radek John.

Brífink Věcí veřejných o obstavených účtech strany (zdroj: ČT24)