Mecenáši Věcí veřejných: Za šesti sponzory stojí jeden člověk

Praha - Věci veřejné (VV) patří mezi nejmenší a zároveň nejvíce sponzorované parlamentní strany. Podle poslední výroční zprávy obdržely v roce 2011 od sponzorů přes 38 milionů korun. Více dostala jen ODS. Někteří mecenáši Věcí veřejných nejsou ale úplně jasní. Utajují původ svých peněz a své firmy převedli na bílého koně. Reportéři ČT o několika sponzorech Věcí veřejných zjistili zcela nové informace. Ty se týkají šesti firem, které předloni této politické straně darovaly celkem 5,89 milionu korun. Od loňska mají tyto firmy nového majitele, který figuruje v dalších 53 firmách a je hlášen na městském úřadě.

Štědří mecenáši strany odmítají zveřejnit, na čem peníze vydělali a nedlouho poté, co firmami protekly miliony pro Věci veřejné, se jich podezřelým způsobem zbavili. Z darovacích smluv vyplývá, že za zmiňovaných šest sponzorů jednali tři lidé. Média spekulují, že za většinou darů stojí advokát Daniel Musil, kterého policie stíhá za finanční podvody. Sestra advokáta Musila, Zuzana Musilová, darovala Věcem veřejným 1,34 milionu. Sponzorovala je přes pět firem, z nichž dvě jsou právě ty, o které se nyní zajímáme.

Firmy, které sponzorovaly Věci veřejné:

  • Seniko s. r. o., jednatel Zuzana Musilová
  • Interbalance s. r. o., jednatel Zuzana Musilová
  • Konzultační a informační agentura s. r. o., jednatel André Fiala
  • TV Marketing.CZ s. r. o., jednatel Artur Kaiser
  • PromoProdukce - Event s. r. o., jednatel Artur Kaiser
  • Agentura Promo produkce a. s., jednatel Artur Kaiser

Nový majitel vede přes padesát dalších firem a je bezdomovec

Od loňska mají všechny tyto firmy nového majitele. Nový majitel těchto bývalých šesti sponzorů Věcí veřejných, jistý Lukáš Müller, poutá pozornost tím, že podle obchodního rejstříku figuruje v dalších 53 firmách. Velmi zajímavý je i proto, že je to klient již zmiňovaného advokáta Daniela Musila. Lukáše Müllera jsme hledali na adrese bydliště uvedené v obchodním rejstříku. Nakonec jsme zjistili, že je hlášen na městském úřadě.

„Pan Müller je hlášen na úřadu Městské části Praha-Zbraslav od roku 2004. Fyzicky se tady nevyskytuje, nebydlí tu a chodí mu sem pouze pošta, kterou si nevyzvedává,“ uvedl starosta Městské části Praha-Zbraslav Aleš Háněl. Jinými slovy Lukáš Müller je vlastně bezdomovec. Od Mülllerových rodičů Reportéři ČT zjistili, že žije na Slovensku a s médii mluvit nechce. O tom, že ovládá přes padesát firem včetně sponzorů Věcí veřejných, prý nic nevědí.

Václav Láska, advokát:

„Je naprosto zřejmé, že těchto šest společností bylo řízeně převedeno do takového stavu, aby nebylo možné zpětně dohledat cokoliv o jejich činnosti. Má to všechny typické znaky, časové souvislosti - převod na jednatele, který má trvalý pobyt hlášen na úřadě a zároveň figuruje jako jednatel v dalších šedesáti společnostech, vesměs neaktivních. Je to opravdu typický bílý kůň, tak jak si ho my představujeme.“

Je to opravdu zvláštní náhoda, že šest firem poslalo Věcem veřejným miliony korun a pak je jejich majitelé už nepotřebovali a do roka převedli všechny společnosti na jediného člověka, Lukáše Müllera, bílého koně.

Věci veřejné poskytly k současné  situaci svých šesti dárců jen písemné stanovisko. „Posuzování potenciálních dárců vychází z informací dostupných před uzavřením smlouvy. Skutečnost, že se dárce dostane do potíží po uzavření darovací smlouvy, či dojde ke změně společníků, akcionářů či statutárních orgánů nelze přičítat k tíži obdarovaného,“ uvedl Michal Babák, místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných. Radek John se Reportérům ČT ke sponzoringu uvedenými firmami rovněž nevyjádřil.

Financování strany Věci veřejné (zdroj: ČT24)