Sobotka: Pouze ČSSD může ve volbách porazit Babišovo hnutí

Týden v Politice s Bohuslavem Sobotkou: Jen ČSSD může porazit ANO (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie je jedinou stranou na současném politickém poli, která může v podzimních volbách vyhrát nad hnutím ANO. V rozhovoru pro pořad ČT24 Týden v politice to řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Pokud se zrodí uskupení KDU-ČSL a STAN je připraven s nimi po volbách spolupracovat, jak to bude se spoluprací v případě vítězství ANO ale Sobotka odmítl spekulovat.

„Jsme jediná politická strana, která je schopna konkurovat hnutí ANO. Když se podíváme na současný peloton politických stran a aktuální volební preference, má jenom sociální demokracie na to porazit hnutí ANO. Jiné politické strany podle mého už tuto šanci nemají,“ uvedl první muž ČSSD a prozatím i jediný kandidát na předsedu strany pro jarní stranický sjezd.

Případnou povolební spolupráci s lidovci a STAN Sobotka vítá

Pokud vznikne před podzimními parlamentními volbami koalice mezi lidovci a hnutím Starostů a nezávislých (STAN), Sobotka otevřeně připouští možnost koaliční spolupráce. „Řadu sociálních opatření, musím říct, jsme přijali s lidovci spíše proti hnutí ANO. Možná spolupráce s lidovci, případně i v této koalici existuje,“ prohlásil předseda sociálních demokratů.

obrázek
Zdroj: ČT24

KDU-ČSL čeká v květnu celostátní sjezd, před kterým už by mělo být jasno, zda lidovci půjdou do voleb samostatně, nebo uzavřou nějakou formu spolupráce se STAN, o níž začali v prosinci jednat. Starostové a nezávislí už také ukončili spolupráci s TOP 09. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka o možné spolupráci mluvil jako o největší příležitosti za posledních 15 let, tedy od projektu Čtyřkoalice, na němž se lidovci podíleli.

O spolupráci s ANO Sobotka nespekuluje

V případě volebního triumfu ANO, za kterým by skončila ČSSD na druhém místě, ale premiér o možné koaliční spolupráci mluvit nechce. „Nechci o tom spekulovat. Máme ambici volby vyhrát. Platí pro sestavování vlády dvě věci, které považuji za velmi rozumné. Je důležité, aby měla vláda většinu (…) a druhá věc je programová soudržnost,“ tvrdí Sobotka v roce, ve kterém čekají Česko volby do Poslanecké sněmovny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám premiér doufá, že volby nepřinesou obrat k horšímu v otázce hospodářského růstu a prosperity, stejně tak si přeje, aby zůstala zachována trajektorie růstu příjmů domácností. Má za to, že mezi hlavní předvolební témata bude patřit otázka zaměstnanosti a mezd. Za velký úspěch své vlády považuje premiér to, že se podařilo snížit nezaměstnanost a zvýšit minimální mzdu.

Dostat Česko z pozice nízkonákladové ekonomiky

„My ale máme velký problém – přitáhli jsme řadu investic, ale máme strašně nízké mzdy. Stali jsme se jakousi nízkonákladovou ekonomikou v rámci Evropy a soutěžíme díky nízkým mzdám, to ale z dlouhodobého hlediska pro naše lidi není dobře. Myslím si, že bude jedním z velkých témat, a rád bych ho v předvolební debatě otevřel, jak se dostat z ekonomiky založené na nízkých mzdách do pozice země, která bude vyrábět výrobky s vyšší mírou přidané hodnoty a bude schopna zajistit zaměstnancům také vyšší výdělky a příjmy,“ dodal Sobotka.

Zaměstnanci, senioři, rodiny s dětmi

Zaměstnanci tvoří jednu z hlavních skupin, na kterou chce podle Sobotky ČSSD před volbami cílit. „Když se podíváme na hlavní cílovou skupinu sociální demokracie, jsou to určitě zaměstnanci, kteří dnes mají mzdy, které jim neumožňují, aby se jejich rodiny příliš nadechly. Máme sice nízkou nezaměstnanost, ale zhruba 40 procent rodin nemá žádné finanční rezervy, čili žijí od výplaty k výplatě,“ upřesnil. 

Zároveň se rovněž zaměřuje na seniory. „Přicházíme s myšlenkou valorizace penzí, která má trochu sevřít nůžky, které se rozevírají mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem v České republice,“ uvedl předseda sociálních demokratů a dodal, že pozornost chce zaměřit i na neúplné rodiny s dětmi. „Obzvláště když tu máme 100 tisíc dětí vyrůstajících v neúplných rodinách pod hranicí chudoby. Máme tady pracující rodiny s dětmi, které nemají o mnoho vyšší příjmy než ty na sociálních dávkách,“ doplnil k prioritám ČSSD pro podzimní volby.