Šlachta před poslanci odmítl, že by se policejní reorganizace chystala léta

Kromě Šlachty pozvali poslanci i vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka (zdroj: ČT24)

Poslanecká vyšetřovací komise k policejní reorganizaci znovu vyslechla Roberta Šlachtu. Po výslechu Šlachta řekl, že odchází rozladěn. Odmítl tvrzení některých předchozích svědků, kteří tvrdili, že se reorganizace, jež spočívala ve sloučení Šlachtova Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s protikorupční policií, připravovala několik let. Odmítl také, že by si ÚOOZ počínala nezákonně.

Když stanul Robert Šlachta před sněmovní komisí poprvé, vyslýchali ho poslanci pět hodin. Na druhý výslech stačily dvě hodiny. Když poté z parlamentu odcházel, prohlásil, že je rozladěný, některé otázky členů komise se mu nelíbily. Zpochybnil také některé výpovědi, které v minulosti před poslanci zazněly například od bývalého ředitele GIBS Ivana Bílka nebo exministra vnitra Martina Peciny.

„Informace, které byly ve sdělovacích prostředcích od některých těch osob, nejsou pravdivé, nesouhlasím s nimi. Vyrojilo se hodně spekulací o činnosti ÚOOZ, bylo to až nazýváno nezákonnostmi. Plně si stojím za prací ÚOOZ a všech lidí, kteří v té době na ÚOOZ pracovali,“ řekl Robert Šlachta. Odmítl také tvrzení Peciny či Bílka, že se o reorganizaci uvažovalo již před lety.

Když Šlachta ke komisi přicházel, řekl, že má „některé nové poznatky“. Navrhl také výslechy některých dalších detektivů z bývalého ÚOOZ. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) však odmítl, že by bylo možné zvát stále další lidi. „Těch, kteří se přihlašují, že by chtěli před komisí vypovídat, jsou desítky. My jsme spoustu věcí odmítli,“ uvedl. Očekává však, že by mohl leccos objasnit rezignační dopis bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka, kterého si poslanci vyžádali na policejním prezidiu.

Po jednání také řekl, že odpovídal na dotazy, které byly osobní a nesouvisely s reorganizací. „Když jsem dnes byl na výslechu, opakoval jsem věci, které již byly předloženy. Takže pokud by komise měla v současné době už vyhodnoceno, myslím, že jsem tady ani nemusel být,“ kritizoval práci komise Šlachta.

Šlachta byl jedním z největších kritiků sloučení ÚOOZ, který řídil osm let, s protikorupční policií. Na první výslech přinesl dokument označovaný jako Šlachtova zpráva, jenž se zaměřuje na sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru.

Tuhý varovnou SMS neposlal, uvedl Blažek

Kromě bývalého šéfa protimafiánského policejního útvaru pozvali poslanci vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů Milana Vaculíka. Vaculík podle Blažka řešil případ „brutálního úniku informací“, z něhož bývalý detektiv Jiří Komárek nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Po jednání sněmovní komise Blažek naznačil, že varovná SMS o chystaném zásahu protikorupční policie od Tuhého nevzešla. Uvedl, že došlo k chybě hned na začátku vyšetřování a zatím není jasné, kdo za ni může.

Vyšetřovací komise původně měla dokončit svoji práci v říjnu, nakonec dostala čtvrtletní odklad. Pavel Blažek dal v říjnu najevo, že se poslanci blíží k zásadnímu zjištění. „Komise pravděpodobně dospěje k zajímavým závěrům, které budou jiné, než to vypadalo v médiích. Některá vyjádření se ukázala jako na vodě. Některé skutečnosti jsou dokonce úplně jinak, než se ukazovalo v minulosti,“ řekl.

Spojení protikorupčního a protimafiánského útvaru do společné centrály proti organizovanému zločinu vyvolalo roztržku v koalici a poštvalo proti sobě i některé bývalé vysoce postavené policisty. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Na výslednou zprávu má čas do konce ledna.

Po výslechu Roberta Šlachty a Milana Vaculíka by poslanci měli v pondělí vyslechnout Jarmilu Ošlejškovou a Petra Šeredu z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Na 8. prosince potom pozvali policejního prezidenta Tomáše Tuhého, jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho a šéfa olomouckých žalobců Ivo Ištvana, aby znovu vypovídali.